Új elvű bérfejlesztés

2020.03.11. 14:00

Megyei munkaértekezlet a szakképzési rendszerről Zalaegerszegen

Megyei munkaértekezleten mutatta be kedden Pölöskei Gáborné szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár a szeptembertől élesbe forduló új szakképzési rendszer változásait és részleteit.

Magyar Hajnalka

Vizlendvai László, a ZSZC főigazgatója, Vadvári Tibor alpolgármester, Szabó Károly, Pölöskei Gáborné, valamint Bene Csaba és Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja és főigazgatója

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A városi díszteremben megtartott összejövetelre a zalaegerszegi és a nagykanizsai szakképzési centrum vezetői, illetve az érintett iskolák igazgatói, valamint helyetteseik kaptak meghívás, összesen mintegy negyvenen.

Vizlendvai László, a ZSZC főigazgatója, Vadvári Tibor alpolgármester, Szabó Károly, Pölöskei Gáborné, valamint Bene Csaba és Anda Zoltán, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja és főigazgatója Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A szakmai kérdéseket tisztázó munkaértekezlet előtt Pölöskei Gáborné tájékoztatta a sajtót. Elmondta: az ország minden megyéjében sort kerítenek e fórumokra annak érdekében, hogy az új rendszer szeptemberi indulása zökkenőmentes legyen. Az eddigi tapasztalatok alapján a szabályozással kapcsolatos praktikus kérdések mellett főként a bérfejlesztés módja érdekelte az iskolák vezetőit.

– Minőségi munkához kötött bérfejlesztést vezetnénk be, ami új dolog, s úgy tűnik, hogy az igazgatók számára is kihívást jelent – fejtette ki Pölöskei Gáborné. – De nyitottak rá, és érzik, olyan eszközt kaptak a kezükbe, amellyel jobbá tehetik az iskolájukat.

Tudakoltuk: miként fogalmazná meg az átalakítás fő üzenetét?

– A módosítást a környezet gyors változása tette szükségessé, ezért rugalmasan reagáló képzési szerkezetre volt szükség – felelte a helyettes államtitkár. – A gazdaság fejlődése elképzelhetetlen minőségi munkaerő nélkül, így először is vonzóvá kellett tenni ezt a képzési formát, emellett pedig megújítani a tartalmat és a módszereket. A módszertant a duális képzés újítja meg, a tartalmi fejlesztésnél pedig el kell jutnunk odáig, hogy ne tantárgyakban gondolkodjunk, hanem szakmában. Nem az a cél, hogy a diák hibátlanul leírja a falazás elméletét, hanem az, hogy jó minőségben meg tudja építeni.

– Ez az év kitüntetett szerepű a magyar szakképzésben – fűzte hozzá Szabó Károly, a ZSZC kancellárja. – A jogszabályi környezet változásainak köszönhetően abban bízhatunk, hogy idén már nem „maradék” elven, a gimnáziumot követően választják a szakképzést a diákok, hanem a vonzó feltételek miatt első helyre sorolva jelölik meg a továbbtanulást tervezve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában