Illegális szemétlerakók

2020.03.24. 10:00

Harcba szálltak a szemétheggyel Söjtörön

A tavasz beköszöntével egy sor -szemétségre- derült fény a falu feletti Öreg-hegyen. Jó egy hete 30 önkéntes 4 óra alatt 8 köbméter illegálisan elszórt hulladékot gyűjtött össze a területen. És még nem is végeztek

Varga Andor

A legtöbb szemetet az Öreg-hegy legmagasabb pontján találták

Fotó: Könyves Gábor

Hogy emberek miért ezen a módon szabadulnak meg a háztartásban felgyűlt szeméttől, arra ebben az esetben is nehéz észszerű magyarázatot találni. Könyves Gábor polgármester sorolja: az önkormányzat minden évben rendez ingyenes lomtalanítást, a szelektíven gyűjtött műanyagért pedig hasonló keretek közt házhoz megy a szolgáltató. Akik a szőlőhegyre kihordták a szemetet, hasonló fáradtsággal a hulladékudvarba is mehettek volna. Mert a begyűjtött mocsok jó részéről (számítógépek, monitorok, tévékészülékek, egyéb elektronikai eszközök) ránézésre is nyilvánvaló volt, hogy nem a környező pincékben képződtek.

A legtöbb szemetet az Öreg-hegy legmagasabb pontján találták
Fotó: Könyves Gábor

– A söjtöri Öreg-hegy igaz gyöngyszem, nem véletlenül költöztünk ide a párommal három éve – fogalmazott Pápista Judit, a takarítást felvállaló helyi természetjáró baráti kör vezetője. Mellettük hivatali dolgozók vettek még részt a munkában. – Csodálatos a környezet, rengeteget sétálunk itt, én pedig rendszeresen futok is, e közben fedeztem fel a szeméthalmokat. Eleve látszott, hogy rengeteg szemétről van szó, de a gyűjtőakció során egyre újabb és újabb rétegeket találtunk, döbbenetes volt. Érthetetlen számomra ez a fajta érdektelenség a természettel, az élővilággal és a jövővel szemben. Még maradt szemét a hegyen, később, hasonló program keretében vissza kell térnünk. Illetve gondolkozni kell azon is, hogyan védhetjük meg az Öreg-hegyet.

A legtöbb szeméthalom a hegy legmagasabb és legszebb pontján éktelenkedett, ahonnan szép időben a Badacsonyig, illetve a varasdi hegyekig is ellátni. A gyűjtés során mindenki külön figyelt, hogy a tulajdonos esetleges azonosítására alkalmas szemétdarabokat keressen, ám perdöntő bizonyíték nem került elő.

– A szénásvölgyi településrészen, önkormányzati területen méretes építési törmelék „lerakatot” találtunk, ott az elkövető azonosítására nagyobb az esély, meg is indult a rendőrségi eljárás – mondta el a polgármester. – Itt nem ilyen egyértelmű a helyzet, ráadásul az önkormányzat nem is illetékes, hiszen a szeméthalmok magánterületeket csúfítottak. Megelőzésként a szőlőhegyi feljáróhoz telepíthetnénk talán térfigyelő kamerát, azzal begyűjthetnénk bizonyítékot, illetve nyilván visszatartó erőként is működne.

A falu vezetése egyébként elkötelezett a szőlőhegy fejlesztése tekintetében. Ezt a célt szolgálja az Öreg-hegyi Vendégház, illetve a napokban befejeződött útfelújítás is, melynek során 6,7 millió forintból, 1,2 kilométer hossz-

ban hegyi utakat újítottak fel. Rövidesen pedig egyhektáros gyümölcsös telepítése kezdődik: a remények szerint minden helyi civil szervezet kiveszi majd a részét a 200 őshonos fa (alma, körte, barack, szilva) ültetéséből.

– A borversenyen is beszéltem a gazdáknak a hulladékhelyzetről – tette hozzá a polgármester. – Úgy érzem, a jövőben a részükről is nagyobb figyelmet kap majd a probléma, ez pedig ugyancsak megnehezíti az elkövetők dolgát.

A „tüneti kezelés” pedig április 25-én folytatódik: a település is újra csatlakozott a „Te szedd!” országos hulladékgyűjtési megmozduláshoz, melynek keretében az önkéntesek vissza fognak térni az Öreg-hegyre. VA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában