141 mintát neveztek

2020.03.20. 09:34

Cserszegi fűszeres lett Letenye bora 2020-ban

Kuprivecz József italát a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete által meghirdetett borbírálaton találták a legjobbnak.

kanizsatv

Fotó: kanizsatv.hu

Kuprivecz József italát a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete által meghirdetett borbírálaton találták a legjobbnak. A versenyre hatvan gazda nevezett.

Szinte roskadoztak az asztalok a palackok súlya alatt: a letenyei borbírálatra idén 141 mintát neveztek be a gazdák. – Most már 15 éve hozom a borokat ide megmérettetni. Három borral jöttem, mivel csak három fajta van az idén. Bízom benne, hogy szép eredményeket érek el – mondta Kozári Attila.

Fotó: kanizsatv.hu

A gazdák szívesen vesznek részt a versenyen, a szakértőkből álló bizottságok értékes tanácsokkal segítik további fejlődésüket. Pálfi Dénes a kezdetek óta bírál a letenyei versenyen. – Itt kezdettől fogva kulturált körülmények között, egységes üvegben, és minden szabályt betartva jönne a minták. A fejlődés gyönyörű, figyelemre méltó. Egyetlen probléma van, ami viszont nem letenyei, hanem országos: nem csak én vagyok itt 83 éves… – hangsúlyozta Pálfi Dénes bírálóbizottsági elnök.

Fotó: kanizsatv.hu

A borbírák mintegy harmincféle szőlőből készült italt véleményeztek, a fajtaválasztás jól tükrözi, melyek a legnépszerűbbek Letenyén és a környező hegyhátakon. – A szürkebarát a legkedveltebb, aztán azt követi a chardonnay. Sajnos, az olaszrizling kevésbé, bár ahogy melegszik az idő, el fog terjedni, hiszen a kései szüretidő közelebb jön. Aztán zenitek, pinot blancok, királylánykák. Sok szép borral találkozunk a mai rendezvényen – említette Somogyi András, a Letenyei Szőlő- és Gyümölcstermesztők Egyesülete elnöke.

Fotó: kanizsatv.hu

A verseny hagyományaihoz tartozik, hogy az aranyérmes fehérborok közül választják ki Letenye borát: ez 2020-ban Kuprivecz József cserszegi fűszerese lett – írja a kanizsatv.hu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában