Gazdag zsákmány

2020.03.24. 08:00

Csak néhányan merészkedtek ki a kistolmácsi tópartra

A koronavírus-fertőzés hatása még a horgászidény kezdetére is rányomta a bélyegét. A nemrégiben megtartott nyitónapon csak néhányan merészkedtek ki a tópartra, ám aki kiült, gazdag zsákmánnyal térhetett haza.

Benedek Bálint

Eredményes szezonkezdet. Novák Kristóf (balra) édesapjával, Novák Lászlóval Tótszentmártonból érkezett

Fotó: Szakony Attila

A dél-zalai település polgármestere, Birkás Zoltán szerint míg az előző évben alig lehetett szabad helyet találni a part mentén, ezúttal jó, ha húsz horgász váltott jegyet a 11 hektáros területen, a Zalaerdő Zrt. gondozásában lévő tónál. Egymástól méterekre foglaltak helyet, és szerencsére mindenki fegyelmezetten viselkedett.

Eredményes szezonkezdet. Novák Kristóf (balra) édesapjával, Novák Lászlóval Tótszentmártonból érkezett
Fotó: Szakony Attila

 

– A tavat a horgásztársadalom kifejezetten kedveli, hiszen a magyar halfajták szinte mindegyike megtalálható benne, sőt korábban még pisztrángot is telepítettek bele – fogalmazott a településvezető. – Jellemzően ponty, amur, keszeg, kárász, csuka és süllő akad horogra. Köszönhetően annak, hogy tavaly ősszel 25 mázsa ponttyal és további öt mázsa egyéb hallal gazdagították az állományt. A horgászjegyek kiadásából kiderült, hogy Nagykanizsától Bázakerettyén át még Lispeszentadorjánból is érkeztek vendégek, ami azt mutatja, az emberek kedve nem csökkent.

Novák László erdész két fiával Tótszentmártonból látogatott el a tóhoz. Az édesapa nem gyakori vendég a parton, főleg szezonkezdetkor jön. Ahogy elmondta: a tapasztalatok szerint a halak tavasszal aktívabbak, mint például júliusban. A vírus terjedésével kapcsolatban nem aggódik, mert ők nem használják a tömegközlekedést, keveset tartózkodnak tömegben, ezzel szemben sokat mozognak az erdőben, s azt remélik, a friss levegő segít elkerülni a veszélyt.

Egyik fia, a 25 éves Kristóf is osztja édesapja gondolatait, ő talán még többet tartózkodik a szabadban, hisz az utóbbi néhány évben a horgászat lett a hobbija. Szerinte kortársai körében egyre népszerűbb e sport, mely ma már nem arról szól, hogy behajítanak egy szem kukoricát, és várják a kapást.

– Manapság az üzletekben már komoly felszereléseket lehet kapni, amelyekkel élménydús és eredményes a horgászat – mesélte Kristóf. – A teljes sikerhez különféle minőségi csalikat is érdemes beszerezni. Például így tavasszal a mézes pálinka fantázianevű csalikeveréket használom, amelyet kék színű, erősen gyümölcsös illatú, édes zselével gazdagítok. E kettő keveréke a vízben szétterjed, s olyan illatos és látványos felhőt alkot, amitől a halak szinte megőrülnek, és belevetik magukat. A speciális, apró, ám annál erősebb horoggal pedig még a súlyosabb halak is kifoghatók.

A fiatal taktikája jónak bizonyult, hiszen a szezonkezdet nagyon jól alakult, kitűnően haraptak a halak. Reggel például éppen egyedül volt, amikor a két bot egyszerre mozdult meg, s már húznia is kellett őket, de szerencsére van annyi rutinja és ereje, hogy elbírt a két ponttyal. Elsősorban ezek jöttek, de kárász és amur is gyakran akadt a horgára. Keveset visz haza, bár most ünneplésként finom sült kárászt és keszeget eszik majd a család.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában