Látványos kísérletek

2020.02.24. 14:00

Nagykanizsán megrendezték a Curie-verseny területi döntőjét

Tizedik alkalommal rendezték meg szombaton a Batthyány gimnáziumban a Curie környezetvédelmi verseny területi döntőjét, melyen a zalai iskolások több korosztályban ültek asztalhoz.

Benedek Bálint

A zalaegerszegi Zrínyi-gimnáziumból Salamon Jázmin, Korcsmáros Emese és Nagy Eszter Fotók: Gergely Szilárd

Az idei viadal három levelezős fordulóval indult, melyen az általános és középiskolásoknak 80-85 százalékos dolgozatot kellett írni ahhoz, hogy indulhassanak a területi döntőben. Ezúttal több csapatban 66 tanuló jutott át a rostán, akiket a Batthyány-gimnáziumban érdekes feladatok és meghökkentő kísérletek vártak. Martonné Pálfalvi Katalin, a gimnázium biológia-kémia szakos tanára, szervező elmondta: korcsoportonként a legjobb öt dolgozatot küldik tovább a Curie-versenyek szolnoki központjába, ahol az országból beérkező többi területi fordulón szereplő csapatokat sorrendbe állítják. A legjobb 15 csapat szerepelhet a várhatóan április közepén Szolnokon megrendezendő országos döntőben.

Gelencsérné dr. Berta Renáta láthatóan lenyűgözte a Kőrösi-iskolából érkezett Biczó Lillát, Dávid Dórát és Kollár Botondot

- Élelmiszerekkel kapcsolatos kísérletek várták az idősebb korosztályok diákjait – folytatta a szervező. – Például a 9-10. osztályosoknál uborkapépből, almaszószból és citromsavból kellett kálium- permanganát segítségével kimutatni a C-vitamin-tartalombeli különbségeket.

A zalaegerszegi Zrínyi-gimnáziumból Salamon Jázmin, Korcsmáros Emese és Nagy Eszter Fotók: Gergely Szilárd

A gyerekeket nemcsak a kötelezően előírt feladatok keretében várták kísérletekkel, hanem a dolgozatjavítási szünetben is. Ekkor a kanizsai Soós Ernő Víztechnológiai Kutató-Fejlesztő Központ munkatársai tartottak látványos kémiai bemutatót. Gelencsérné dr. Berta Renáta tudományos munkatárs elmondta: az egyik kísérletben egy oxidálószer segítségével a hidrogén-peroxidot vízre és oxigénre bontják. A vízgőz és az oxigén segít abban, hogy az elegyben lévő folyékony szappan aztán habot képezzen.

Eredmények, továbbjutók. 3-4. évfolyam: 1. Borsfa, 2. Kőrösi- iskola (Nagykanizsa). 5–6 évfolyam: 1. Batthyány-gimnázium (Nk.), 2. Borsfa I., 3. Borsfa II. 7-8. évfolyam: 1. Batthyány-gimnázium (Nk.), 2. Borsfa I., 3. Zrínyi-gimnázium I., 4. Zrínyi-gimnázium II., 5. Zrínyi-gimnázium (mindannyian Zalaegerszeg), 5. Borsfa II. 9-10. évfolyam: 1-5. Batthyány-gimnázium (Nk). 11-12. évfolyam: 1. Zrínyi- gimnázium (Zeg.).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában