130 hölgy bújt jelmezbe és „dorbézolt”

2020.02.22. 07:00

Férfiak csakis kirúzsozva mehetnek a tótszentmártoni farsangra

Hamvazószerda előtti csütörtökön ismét összegyűltek az asszonyok a település ­Kámán-hegyén, hogy a böjti időszak előtt szórakozzanak kicsit. A férfiak csak nőnek öltözve tarthattak párjukkal, ellenkező esetben levetkőztették őket.

Benedek Bálint

Jelmezbe öltöztek, énekeltek, táncoltak

Fotó: Szakony Attila

Bár nem számítottunk „első bálozónak”, a jókedvű asszonysereg megállíthatatlanul tört elő a pincék gyomrából, hogy megszabadíthasson bennünket a nadrágunktól. Végül a fejkendős férfiak hada tartóztatta fel és vitte táncba a csillogó szemű hölgyeket, akik hamar megbékéltek a médiajelenléttel, sőt később szívesen pózoltak a fényképezőgép előtt.

Jelmezbe öltöztek, énekeltek, táncoltak
Fotó: Szakony Attila

A horvát farsangi szokás szerint az év egyetlen napján, torkos csütörtökön a nők fér­fiak nélkül mulattak a pincékben. Mint láthattuk, most már tesznek kivételt, de régebben előfordult, hogy valósággal letépték a torkos csütörtökön hegyre merészkedő férfiról a ruhát és elrejtették, így pucéran kellett hazabotorkálnia a februári éjszakában.

A tótszentmártoni Lukács György – becenevén Guriga – évtizedek óta vállalja a kockázatot, és felmerészkedik ilyenkor a hegyre. Bár soha nem bízza a véletlenre: ezúttal is otthonkában, fejkendőben, kirúzsozott szájjal próbált elvegyülni az asszonyok között. Erős borostája miatt ez azért nehezen ment neki… Mint mondta: torkos csütörtökön szerinte is teret kell adni az asszonyoknak, s a mulatozás után biztosan sokkal szívesebben tartják meg majd a böjtöt.

 

A Kámán-hegyi Radnai pincében sokan összegyűltek, maskarában táncoltak, mulattak. Az élő zenét, a talpalávalót ezúttal a tótszentmártoni horvát lakodalmas zenész, Novinics Antal és a letenyei Friman Martin kettőse szolgáltatta. A tulajdonos, Radnai István úgy véli: talán az országban egyedülálló ez a népszokás, amit a mai napig büszkén ápolnak. Hozzátette: az asszonyok egész évben vezetik a háztartást, nevelik a gyerekeket, jár nekik tehát egy különleges szabadnap, amikor a barátnőikkel szórakozhatnak. Szerencsére az idősek mellett a fiataloknak is fontos a népszokások továbbéltetése. Ezen az estén közel 130 hölgy bújt jelmezbe és „dorbézolt” a hegyen.

A Letenyei Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, a tótszentmártoni származású Gyuricz Mária egy nagyobb csoporttal érkezett, hogy torkos csütörtökön kikapcsolódjon, jól érezze magát a társasággal. Elmondta: örömmel tölti el, hogy ennyi fiatalasszonnyal találkozott, hiszen ez azt feltételezi, hogy a hagyományápolás fontos számukra is, így talán az internet vezérelte világban is fennmaradhatnak a népszokások.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában