tárlat

2020.02.09. 11:30

Aranyhíd a tócsán, csillagkarc az égen – A X. Sajtófotó kiállítás margójára

Tizedik alkalommal nyílt meg a Hevesi Sándor Színház nézőtéri előcsarnokában a Zalaegerszegi Sajtófotó Kiállítás, ahol a jubileum okán egy összefoglaló kötet megjelenéséről is szó esett.

Magyar Hajnalka

Bolla Gábor: Röntgen-esküvő (pályázati díj)

Fotó: Bolla Gábor

E fotók ugyanis idővel történelemmé érnek, a megyeszékhely 21. századi históriájából őriznek meg az itt élők számára fontos momentumokat. A tárlatot megnyitó Bánkuti András fotóriporter, a Mai Manó Ház alapítója fejtette ki a fenti gondolatot, s vetette fel egy válogatásalbum megjelentetését. Hiszen a három kiállító sajtófotós – Katona Tibor és Pezzetta Umberto a Zalai Hírlap színeiben, valamint Seres Péter, több városi orgánum és az önkormányzat fotográfusa – évről évre nívós kollekciót helyez paravánra, erősítve az egerszegiek „itt vagyok otthon” tudatát.

Seres Péter: Csillagjárás a Göcseji Falumúzeumban. A különleges felvétel 146 expozícióból állt össze

A kiadvány ötletére Balaicz Zoltán polgármester azonnal igent mondott, annál is inkább, mivel köszöntőjében hasonló húrokat pengetett. Immár egy évtizede, hogy a sajtófotó kiállítás műfaja Zalaegerszegen is gyökeret vert, s a tárlat által kiváltott civil és szakmai érdeklődés bizonyítja, jó ötlet volt, a szervezők hagyományt teremtettek. A három fotóst munkája révén szinte mindenki ismeri a megyeszékhelyen. Ott vannak a fontos történéseknél, lencsevégre kapják a város ezer arcát. Az épített környezet változásait, a mindennapi munka és a kikapcsolódás színtereit, s a mindezeket élettel megtöltő közösséget. A városlakók önmagukat láthatják viszont a képeken, hibáikkal és erényeikkel, gondjaikkal és felhőtlen örömeikkel, ami mind a kötődést, az összetartozás érzését mélyíti el – mondotta a polgármester.

Egy felvétel Pezzetta Umberto Megjött a Mikulás című sorozatából

A sajtófotósok élete a kívülállók számára irigylésre méltónak tűnhet, hiszen ott vannak mindenütt, bejutnak a színfalak mögé, csupa izgalom, pörgés, élmény a munkájuk. Ez részben így is van, ám látni kell az érem másik oldalát is. Az izgalom gyakorta stressz, a pörgés rohanás, az élmény pedig megoldandó feladat. (Minderről az újságírók is hosszan tudnának mesélni…) A megnyitón Bánkuti András megidézte a szakadó esőben, vagy éppen 30 fokban 14-15 kilós táskával loholó sajtófotós képét, jelezve, ez része a mindennapoknak. És az ára annak, hogy elkészülhessen „a jó kép”, amiből bőven akad a kiállításon. Meg is nevezett közülük néhányat.

Seres Péter: Exotus tánca a Zrínyi-musicalben

Katona Tibor kollekciójából kiemelte az Égi sípszó című képet, ami tavaly július 27-én készült, amikor égszakadás vetett véget a Zete Fiesta rendezvényének. A háttérben még ott gomolyognak a vihar sötét felhőfoszlányai, miközben a stadion körül fodrozódó esővíz olyan idilli „aranyhídként” tükrözi vissza a reflektorok fényét, mintha naplementét néznénk a Balaton partján. A látványhoz elázott szurkolók állnak dísz­sorfalat. Ugyancsak a sporthoz kötődik a fotós Mi vagyunk… című képe, amely a ZTE FC NB II-es bajnoki címét kísérő ünneplés után készült. A zöld gyepen egyetlen ujjongó játékost vagy szurkolót sem látunk, ám annál több kidőlt, elhagyott pezsgősüveget. A hiány ékes­szóló, a mámoros koccintások pillanatait pedig a fantáziánk kelti életre.

Gombás Gabi Nagy vagy anya! című képe kapta a sajtófotósok díját

Pezzetta Umberto képei közül sokak figyelmét megragadta az Akkor és most című, 70 éves érettségi találkozót megörökítő fotó, ami a Zrínyi-gimnáziumban készült. A fotó lényege ez esetben is a hiány, hiszen a padsorok fájóan foghíjasak, mindössze négyen képviselik az egykor népes osztályt. Az „akkor és most” közötti időbeli kapcsolatot azzal teremti meg a fotós, hogy kvázi egykori helyükre ültette le a valahai diákokat… Szintén érzelmekre ható emberábrázolás a Megjött a Mikulás című sorozata, amely a megyei kórház pszichiátriáján készült. A pszichiátriai betegek ajándék-öröme érzékeny téma, ám a fotós méltóságukra ügyelve ragadta meg azt a primer boldogságot, amit egy baba vagy plüssmaci váltott ki.

Katona Tibor: Égi sípszó. Felhőszakadás vetett véget a Zete Fiestának 2019. július 27-én. A tárlat február 21-ig látogatható

Seres Péter Váltó című képe a tavalyi 24 órás Dóczy Éva úszógálán született meg. A vízcsepp-gyöngyök dermedt tánca két tűéles, spiccben tartott lábfejet övez, ennyi látszik vízbe ugró tulajdonosukból, mielőtt teljesen elmerülne a habokban. Az előtérben hullámzó karok, vállak, vízfodrok, a kompozíció csupa lendület és feszültség, a küzdelem maga. Míg az említett képen egy elkapott pillanat sűrítette magába 24 óra hangulatát, addig a Csillagjárás a Göcseji Falumúzeumban című fotón 81 perc 146 expozíciója olvad össze egyetlen pillanattá. A tárlat központi elemét adó installáción az éjszakai égbolt „forgalmát” rögzítette a kamera. A végtelenbe húzó koncentrikus csillagkarcok hidegségét a földi porta lágy megvilágítása ellensúlyozza.

Bolla Gábor: Röntgen-esküvő (pályázati díj)

A hivatásos sajtófotósok mellé lelkes önkéntesek is csatlakoztak a kiállítás örvén meghirdetett pályázaton. Körükben három résztvevőt (Marancsics Erika, Bolla Gábor, Vári Tibor) ismert el a szakmai zsűri, emellett a sajtófotósok szintén odaítélték a maguk díját. Utóbbit, a pályázat történetében immár második alkalommal, Gombás Gabi nyerte el. Két éve A bringás című, a párjáról készített sorozattal nyerte el az elismerést, idén pedig a Nagy vagy anya! című riportképpel.

Gombás Gabi másodszor nyerte el a sajtófotósok díját Fotó: ZH

– A felvétel a kertvárosi hagymásbab fesztiválon készült tavaly nyáron, a Liszt-iskolában – eleveníti fel Gombás Gabi. – A programban Lökd a kecskét! verseny is szerepelt, amit épp a képen szereplő hölgy nyert meg. Két fia ott szurkol mellette, de a többi néző is teljesen a pillanat hatása alatt áll. Nem pózol senki, a verseny izgalma valós. Nagyon örülök, hogy sikerült megörökítenem ezt a spontán jelenetet. Amúgy is, az absztrakt mellett a riportfotó a kedvenc műfajom, azokat a fotósokat tisztelem leginkább, akik nem félnek közel menni a témához.

Textúrák Zalaegerszegen. Vári Tibor pályázati díjas fotói

A fotózás számára örömforrás, akkor műveli, amikor kedvet érez hozzá. A fényképezést gyerekkorában kezdte, fekete-fehér filmre, az iskolai laborban előhívva a tekercseket. Vagy három évtizedig szunnyadt nála a hobbi, aztán újból teret kért magának. Országos pályázatokon szintén ér el sikereket. A fotózást munkahelyén, egy humán szolgáltatással foglalkozó cégnél is űzheti. Nemrégiben például munkahelye megbízásából Rakonczay Gábor többszörös világrekorder óceánátszelő kenust kísérhette végig kilencnapos országjáró körútján, fotósként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában