5 kilométernyi szakaszon

2020.02.10. 11:30

A Zalán horgásznak, gondolták: megtisztítják a szakaszt

Két évvel ezelőtt gondolta úgy a Zalán horgászó, javarészt fiatalokból álló baráti társaság, hogy megtisztítanák a folyót és partját a rengeteg szeméttől. Vasárnap délelőtt már harmadik alkalommal gyűjtötték a hulladékot mintegy 5 kilométernyi szakaszon.

Arany Horváth Zsuzsa

A Zala-parti szemétgyűjtők csapata vasárnap a déli órákra végzett a munkával. A kép bal szélén Király Gergő és Grófné Molnár Ágota látható. Körülbelül 50-60, egyenként 120 literes zsák telt meg a folyó Andráshida és Kaszaháza közötti öt kilométeres szakaszán összegyűjtött szeméttel.

Fotó: Katona Tibor

– Pergetéssel horgászunk a Zalán, szeretnénk a folyami horgászat körülményein javítani, ezért gondoltam még két éve, hogy tegyünk valamit a kulturált környezetért – mondta Király Gergő, a harminc-negyven fős csapat alkalmi vezetője, amikor a helyszínen érdeklődtünk. – Két éve is kedvező fogadtatásra talált az ötlet, egyrészt sokan jöttek, és a hivatalos szervek is támogattak bennünket. A horgászszövetség vezetője, Makovecz Tamás révén csatlakoztunk a TeSzedd! mozgalomhoz.

A Zala-parti szemétgyűjtők csapata vasárnap a déli órákra végzett a munkával. A kép bal szélén Király Gergő és Grófné Molnár Ágota látható. Körülbelül 50-60, egyenként 120 literes zsák telt meg a folyó Andráshida és Kaszaháza közötti öt kilométeres szakaszán összegyűjtött szeméttel.
Fotó: Katona Tibor
Palackokat, üvegeket, ruhaneműket is találtak az önkéntesek
Fotó: Katona Tibor

Tavaly már nyolc helyszínről indultak, Bagod, Zalaszentgyörgy, Neszele, Pózva, Andráshida volt a kiindulópont, akkor körülbelül hatvan zsáknyi szeméttől szabadították meg a Zala vizét és partját. Csónakra szállva takarították a medret, mint Király Gergő jelezte, a PET-palackok 15-20 méteres szigetekké összetorlódva képeztek akadályt a víz útjában. A takarítás egyébként körültekintő szervezést igényel, a fiatalok felvették a kapcsolatot a vízügyi hatósággal, egyeztettek hulladékszállítókkal a zsákok elviteléről.

– Mit találunk? A temérdek műanyag mellett olajoskannákat, háztartási kisgépeket, még satupadot is, gyógyszeres üvegeket, ruhaneműt – sorolta a civilben bútorfényezéssel foglalkozó Gergő, hozzátéve, szinte ugyanolyan mennyiségű szemetet leltek most is a víz mellett, mint tavaly, amikor kitisztították. Ami azt jelenti, hogy a környékbeliek vagy az arra járó szemetelők talán észre se vették a rendet, a tisztaságot, ugyanúgy „veszítették el” a Zala mentén felesleges holmijaikat, mint azelőtt.

A vasárnapi gyűjtésben részt vettek a Gartner Kft. zalaegerszegi munkatársai, akik a pecások felhívását a közösségi oldalon olvasták.

– A szemétgyűjtésben való részvétel találkozik a mi elhivatottságunkkal: a társadalmi felelősségvállalás ugyanúgy fontos célunk, mint a környezetvédelem és a közösségépítés – mondta a társaság vezetője, Grófné Molnár Ágota, aki elmesélte, egyebek közt gyerekjátékok, konzerv- és sörösdobozok kerültek a zsákjaikba, az akciót pedig érdeklődéssel figyelték a biciklizők és kutyasétáltatók.

– Szerencsére szép napos időben dolgozhattunk, legközelebb is jövünk.

Tegnap – a civil kezdeményezésre indult szemétgyűjtés alkalmával – körülbelül 50-60, egyenként 120 literes zsák telt meg az Andráshida–Kaszaháza közti 5 kilométeres szakaszon. A zsákokat a Zalaegerszegen működő hulladékbegyűjtő cég az önkormányzat koordinálásával ma szállítja el a helyszínről.

A programot jótékony célú adománygyűjtés is kísérte, a gyülekezőhelyekre játékokat, pelenkákat vártak a szervezők, mindezt a kórház gyermekosztályának ajánlották fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában