Hogy szerencsés legyen

2020.01.07. 07:00

Zalaegerszeg polgármesteréhez kéményseprő látogatott

Több mint 20 éves hagyomány, hogy a kéményseprő felkeresi a város vezetőjét az új év első napjaiban – ez a látogatás szerencsét hozhat.

Arany Horváth Zsuzsa

Kerkai László, Fodor Sándor és Balaicz Zoltán a szerencsehozó pillanatban Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

Tegnap reggel foghatta meg szerencsét remélő gesztusként Balaicz Zoltán polgármester Fodor Sándor tűzoltó zubbonygombját, hogy jelképesen a városlakók számára is szerencsét szerezzen az egész 2020-as esztendőre. A három éve szolgálatot teljesítő, jellegzetes kalapban és ma is használatos kefével érkező tűzoltóval együtt jött el a városházára Kerkai László, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Ellátó Központ Zala megyei csoportvezető-helyettese, akit a polgármester a baráti és évindító gesztus fogadása után elsősorban a termofor kémények kötelező cseréjének pillanatnyi állásáról faggatott.

Kerkai László, Fodor Sándor és Balaicz Zoltán a szerencsehozó pillanatban Fotó: Katona Tibor

A szakember elmondta, idén kell befejezni ezt a munkát, ami már kétharmad részben megtörtént, az ütem tarthatónak ígérkezik. Tavaly 800 lakásban történt meg a csere, az energetikai felújításokkal párhuzamosan. Szerencsére az elavult kémények miatt sem tavaly, sem 2018-ban nem volt haláleset, köszönhetően a kötelező ellenőrzésnek, a kamerás vizsgálatnak és a felszerelt jelzőberendezéseknek. Ahol nem működtethetők az elavult kémények, ott villanyradiátorral és bojlerrel oldják meg átmenetileg a fűtést. A jól záró műanyag ajtók, ablakok kevésbé engedik át a levegőt, a jelzés ezért is gyakoribb, mondta a szakember.

Megtudtuk, termofor kéményt már 1982 óta nem építenek. Szó esett a munkaerőhiányról, Kerkai László elmondta, a jelenlegi létszámmal (7 fő) Zalaegerszegen feszesen tudják teljesíteni a feladataikat, de várnak soraikba jelentkezőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában