Projektek egész évre

2020.01.31. 09:00

Sikeres tervek és pályázatok Pórszombaton

Idén végre több olyan fejlesztés is megvalósulhat a településen, melyeket az elmúlt években készítettek elő.

Korosa Titanilla

Tánczos László mutatja a ravatalozó előtti betonos részt, ami térkő burkolatot kap majd

Fotó: Korosa Titanilla

Tavaly az önkormányzati választásokon újra Tánczos Lászlót választották meg polgármesternek a faluban, aki sikeres pályázatokról és tervekről számolt be.

Tánczos László mutatja a ravatalozó előtti betonos részt, ami térkő burkolatot kap majd
Fotó: Korosa Titanilla

– A Magyar falu programban mintegy 3 millió forintot nyertünk a ravatalozó környezetének megújítására, ezek belül az épület előtti most még betonozott rész térköves burkolatot kap, emellett járdát alakítunk ki a ravatalozó körül és az épület előtti rész egyik oldalán lévő védőfal is megújul – magyarázta Tánczos László.

– A másik fontos pályázatunk a zártkerteket érinti a Medes-hegyen. Itt utakat állítunk helyre, illetve a vízelvezető árkokat kitisztítását tervezzük, valamint kerítést húzunk az ingatlanok és az erdő közé, amire a megsokasodott vadak miatt van szükség. A zártkerti ingatlanok közül sokat elhagytak már a helyiek, viszont vannak vásárlók, érdeklődők, akik gazdálkodnának itt, de ezt csak úgy lehet, ha elejét vesszük a vadak okozta károknak. Van vis maior pályázatunk is, a nagyobb esőzés következtében a Medes-patak három hídja alatt megrongálódott a mederburkolat, ezeket állítanánk helyre idén tavasszal. A munkálatokhoz a pályázati összeget önerővel egészítjük ki, hogy minden fejlesztés teljes körű legyen.

Hozzátette, azért nem tudtak nekiállni a meder helyreállításának, mert a településen az elmúlt évben megkezdték a szennyvízrendszer kiépítését, de várhatóan tavasszal megvalósulnak a három hidat is érintő munkálatok, mintegy 4 millió forint költséggel.

A fejlesztések mellett a polgármester a település közösségi életéről és a civil szervezetekről is szót ejtett.

– Három egyesület működik nálunk – folytatta –, egyik a Pórszombatért Egyesület, ami az asszonyokat fogja össze, ők énekes-táncos műsorral gyakori fellépői a rendezvényeknek. Mellettük működik a Medesi Gazdakör, ők szervezik a disznóvágást és közreműködnek az idősek napi és az adventi programok lebonyolításában.

 

A Pórszombat Községért Sportegyesület labdarúgói pedig tavaly bajnokok lettek a megyei III. osztály nyugati csoportjában és jelenleg is veretlen a csapat az őszi fordulók után. Az egyesületet az önkormányzat, mint fenntartó támogatja, hiszen a pálya és az öltöző költségeit fedezzük, finanszírozzuk a nevezési és az orvosi vizsgálatok díjait, illetve az egyesület pályázataihoz önerőt biztosítjuk. Most egy TAO-projekt keretében az öltöző tetőhéjazatát szeretnék lecserélni, amihez az önkormányzat nagyobb összeget is biztosítana azért, hogy bővíthessük a fejlesztést, és a szabadidős rendezvények megtartására is alkalmasabb legyen a sportlétesítmény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában