január 27-től újra megnyitja kapuit

2020.01.15. 14:00

Galériát kapott a zalaegerszegi jurtaház

A megyeszékhely önkormányzatának 2 millió forintos hozzájárulásából galériaszinttel gazdagodott a Gébárti Kézművesek Házához csatlakozó jurtaház.

Magyar Hajnalka

Prokné Tirner Gyöngyi a pásztorművészeti tárlatot rendezi Fotó: Pezzetta Umberto

Az immár regionális feladatokat is ellátó házban tavaly 135 millió forintos fejlesztés zajlott, ennek egyik fejezete a félig földbe süllyesztett jurtaház, amely otthont ad a több mint húsz évvel ezelőtt készített, hat méter átmérőjű, honfoglalás kori fejedelmi sátornak. A formájában is a jurtát idéző épületrészbe eredetileg is tervezett galériát Fülöp Tibor építész, ám ez az elem akkor nem fért bele a költségvetésbe – halljuk az előzményeket Prokné Tirner Gyöngyitől, a ház szakmai vezetőjétől.

Az új galéria nemrégiben készült el, s e napokban költözik ide a Szelestey László néprajzkutató hagyatékából rendezett pásztorművészeti kiállítás. A gyűjtő néprajzi könyvei ugyancsak a kézművesek házához kerültek, így az eddig felgyűlt szakirodalomból, valamint Szelestey László köteteiből kis néprajzi szakkönyvtárat is berendeznek hamarosan. A pásztorművészeti állandó kiállítás mellett a galérián kap helyet egy tablósorozat, amely Makovecz Imre zalai épületeit mutatja be. A jeles építész zalai munkáit tervekkel, makettekkel is illusztrálja a jövő héten érkező anyag, amelyet a Makovecz-alapítvány állít össze.

Prokné Tirner Gyöngyi a pásztorművészeti tárlatot rendezi
Fotó: Pezzetta Umberto

A tér berendezését követően, január 27-től a ház újból megnyitja kapuit, négy nemezelő munkáit felvonultató új időszaki kiállítással.

Ezenkívül a gébárti komplexumban ellátogathatunk a Zala Megyei Népművészeti Egyesület tavasztól működő nyitott műhelyébe, a különféle kézművestechnikáknak hódolhatunk. A ház irodái kiköltöznek jelen helyükről, az így felszabaduló teret kinyitják a Gébárti-tó felé, s komplex műhelyt rendeznek be, ahol az érdeklődők szakemberek útmutatásai mellett próbálkozhatnak szövéssel, hímzéssel, kézművestechnikákkal. Számos szakmai programot terveznek 2020-ra. Ismételten sikerült támogatást nyerniük a Csoóri Sándor-pályázaton egy újabb játszóházvezetői képzéshez s több külső szakkör elindításához. Együttműködés keretében működhet kézműves­szakkörük az Eötvös-iskolában s a Budapesti Gazdasági Egyetem gazdálkodási karán ugyancsak.

A nagyrendezvényeik sorában új köntösben jelentkezik a családi pünkösd, amely idén egybeesik a május végi városi gyereknappal. A nagy múltú prószafesztivál is átkerül e program égisze alá, hiszen eredetileg is innen indult s teljesedett ki gasztronómiai színfoltként az Egerszeg Fesztivál kebelén.

A jurta fölött kialakított galériaszint a város támogatásából valósult meg. Két kiállításnak ad otthont

Idén 29. alkalommal adnak otthont augusztusban a GébArt nemzetközi művésztelepnek, amelyet a következő három évben a zalaegerszegi kötődésű Horváth M. Zoltán képzőművész vezet. A 30., jubileumi művésztelepen szimpóziummal szeretnék koronázni a városi képzőművészeti gyűjteményt megalapozó alkotótelep három évtizedes munkáját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában