Pótolták a kipusztult faunát

2019.12.18. 07:00

Több hal van a Kerka vizében, mint a mérgezés előtt

Mintegy két és fél mázsa apróhalat, valamint körülbelül ötven kilogramm második nyaras csukát telepített a Kerka patakba a folyóvíz feletti halgazdálkodási jogot gyakorló Sporthorgász Egyesületek Vas Megyei Szövetsége. A halasítás nemcsak a horgászok érdekében történt, arra a patak halfaunája miatt is szükség volt.

Gyuricza Ferenc

Augusztus végén jelentős elhullást tapasztaltak a horgászok a Kerkán, amit vélhetően a térség legnagyobb szennyvíztelepéről gondatlanság miatt a patakba került nagy mennyiségű, tömény ipari hypo okozott. A szennyezés miatt a patak Lentitől délre található szakaszán, néhány kilométer hosszan szinte teljesen kipusztult a halállomány – tudtuk meg a sporthorgász szövetség ügyvezető elnökétől, Puskás Norberttől. Az elhullott halakat és egyéb tetemeket gyorsan összegyűjtötték, a kipusztult halfauna pótlásával viszont várni kellett, amíg az újbóli mérgezés veszélye megszűnik. A mostani telepítés már tiszta vízbe történt, vagyis azt a halutánpótlás biztosítása is indokolta.

– A fogható méretű pontyok telepítése mellett szövetségünk igyekszik egyre nagyobb figyelmet fordítani a kisvízfolyások őshonos halfajokkal történő telepítésére, amennyiben azt a folyóvizek vízszintje, illetve a beszerezhető halak összetétele egyaránt

lehetővé teszi – mondta Puskás Norbert. – Az említett okok miatt a kerkai halasítás egyértelműen indokolt volt, a két és fél mázsa őshonos apróhal – köztük elsősorban keszegfélék és bodorkák, továbbá kis méretű pontyok és sügérek – telepítése, illetve az ötven kilogrammnyi második nyaras, azaz kis- és közepes méretű csukáknak a folyóvízbe helyezése nemcsak pótolja a nyár végén kipusztult állományt, hanem meg is haladja azt a mennyiséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában