Mintegy ötvenen vettek részt

2019.12.03. 08:00

Őrzik a disznóvágás hagyományait Zalalövőn

Főleg közösségi célokat szolgált a Zalalövői Tájház Egyesület hétvégi hagyományőrző disznóvágása, melynek során többek közt a szalmás pörzsölést, valamint a zsírsütést is felelevenítették.

Gyuricza Ferenc

meghíA disznóvágás résztvevőinek egy része Fotó: Szabó Balázs

Komáromi István elnök elmondta: későbbi rendezvényeik előkészítésén is dolgoztak az egész napos program során, melyen mintegy ötvenet vettek részt, Szabó László kálócfai böllér vezetésével.

A disznóvágás résztvevőinek egy része Fotó: Szabó Balázs

– Szerettük volna bemutatni, hogy egykor, a paraszti gazdaságokban hogyan zajlott a disznóvágás – mondta Komáromi István. – Azért is fontos számunkra ez a program, mert az év során több olyan városi rendezvényen veszünk részt, ahol főzni is szoktunk, s ahhoz az alapanyagot a disznóvágás révén biztosítjuk. A hús egy részét ugyanis felfüstöljük, a zsírt pedig kisütjük, hogy el tudjuk tenni későbbre.

A disznótor persze akkor az igazi, ha frissensült ételek is készülnek, amelyet közösen fogyasztanak el a munkában részt vevők. Ebben sem volt hiány Zalalövőn: vacsorára pecsenyét, hurkát, húsos káposztát szolgáltak fel az egyesület tagjainak, illetve meghívott vendégeiknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában