gyerekeknek is

2019.12.07. 08:00

Madáretetőt építeni apával – Workshopok Zalaegerszegen

A pózvai körforgalomnál található Faipari Centrumban különleges ötletet valósítanak meg: közösségi asztalosműhelyt nyitottak, ahol famegmunkáló kreatív workshopokat is szerveznek gyerekeknek.

Varga Andor

Horváth Beáta madáretetőket és -odúkat mutat Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A vállalkozás tulajdonosa, Nagy Lajos a fővárosban látott először hasonló létesítményt, és azonnal érezte: ilyet létre kell hozni Zalaegerszegen is.

– A nonprofit tevékenységgel a célunk kettős – részletezte az ügyvezető. – Lehetőséget szeretnénk biztosítani a barkácsolásra olyan embereknek, akik például egy tízemeletes tömbházban élnek, és szeretnének ezermesterkedni, de sem helyük, sem szerszámaik nincsenek ehhez. Másrészt feltámasztanánk a lassan feledésbe merülő asztalos szakmát. Lássák a gyerekeknek, hogy mi az a fa, hogyan kell megmunkálni, és milyen remek dolgokat lehet készíteni belőle.

Horváth Beáta madáretetőket és -odúkat mutat Fotó: Katona Tibor

Utóbbi jegyében havi rendszerességgel workshopokat is szerveznek (az elsőt 7-én szombaton 13 órától), amikor az érdeklődők családi program keretében, szakértő segítséggel dolgozhatnak. Az első alkalommal fa adventi mécses­tartók készítése a cél, később – januárban és februárban – madáretetők, illetve madárodúk kerülhetnek ki a szorgos kezek alól. A programokról a Faipari Centrum közösségi oldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

– A műhely nyitvatartási időben bármikor igénybe vehető, akár olyan célra is, hogy valaki a másutt vásárolt, lapra szerelt bútorát itt összeállítsa – folytatta Nagy Lajos. – Attól sem zárkózunk el, ha valaki hozott anyagból dolgozna, de nálunk természetesen minden be is szerezhető. Nagy örömmel vennénk azt is, ha a szakma idősebb mesterei megtisztelnének minket, és később iskolásoknak szakkör vezetésével közreműködnének a műhelyünkben. A fiatalok így tőlük tanulhatnák meg az asztalosság csínját-bínját.

Horváth Beáta, a Faipari Centrum munkatársa tette hozzá: ha a workshopokkal semmi mást nem érnek el, csak egy közös, „kütyümentes” apa-fiú, anya-lánya délután kerekedik, melynek végén a közös munka eredményét haza lehet vinni, már megérte az erőfeszítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában