Átadás

2019.12.13. 13:17

Kétszer kétsávos lett az M70-es Letenye és Tornyiszentmiklós közötti szakasza – Frissítve

Nemcsak gyorsabbá, de az eddiginél sokkal biztonságosabbá is vált a közlekedés az M7-es autópálya meghosszabbítását jelentő, Letenyét a szlovén államhatárral összekötő M70-es autóút végig kétszer kétsávossá bővítésével.

Gyuricza Ferenc

Fotó: Gyuricza Ferenc

A nettó 16,7 milliárd forint értékű fejlesztés avatóünnepségén elsőként Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szólt a jelenlévőkhöz. Mint mondotta: a színvonalas közúti hálózat alapvetően befolyásolja egy térség gazdasági helyzetét, fejlődésének lehetőségeit, ezért a kormányzat a fenntartható gazdasági növekedés alapfeltételeként kezeli a közlekedési hálózatok üzemeltetését és azok folyamatos bővítését. Jelen esztendő rekordévnek számít a közúti közlekedés fejlesztésében, hiszen minden eddiginél több pénzt, 566 milliárd forintot fordítottak erre a területre, tette hozzá. A minisztérium három fő célt fogalmazott meg: bekapcsolni a gyorsforgalmi úthálózatba a ma még csak kétsávos utakon elérhető megyei jogú városokat és kiemelt gazdasági területeket, az autópályák és autóutak mindenütt vezessenek el az országhatárig, illetve az ország bármely pontjáról harminc percen belül elérhető legyen a gyorsforgalmi hálózat.

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az M70-es kétszer kétsávossá bővítése mindhárom célnak megfelel. Az útfejlesztésnek köszönhetően akadálymentessé vált Magyarország és Szlovénia között az országhatáron átívelő nemzetközi forgalom, jelentősen rövidült a menetidő Tornyiszentmiklós és Letenye között, és biztonságosabbá vált a közlekedés. Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elsőként ugyancsak a biztonságos közlekedés feltételeinek megteremtését emelte ki, emlékeztetve arra, hogy a korábbi gyakori közlekedési balesetek miatt ez a szakasz a „halálút” nevet viselte. Szólt arról is, hogy a beruházás részeként Murarátka térségében az árvízvédelem hatékonyságát is sikerült fokozni, sem emberéletet, sem anyagi javakat nem veszélyeztethet a jövőben egy esetleges áradás. Az államtitkár elmondta: a beruházás jótékony hatással bír Nagykanizsa és a Mura menti térség gazdasága számára, növeli annak versenyképességét, vonzza a befektetőket, s hozzájárul, hogy az itt élők a szülőföldjükön találják meg boldogulásukat, ezért az utat a „jövő útjának” nevezhetjük. A beruházás műszaki paramétereit a NIF Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettese, Kondrik Kornél ismertette. A Letenye és Tornyiszentmiklós között meglévő gyorsforgalmi utat összesen 10,1 kilométer hosszúságban bővítették kétszer két forgalmi sávra, így az már autópályának felel meg, maximum 130 km/órás sebességgel hajthatunk rajta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában