2019.12.27. 07:00
Halászlevet főztek, jutott mindenkinek Sandon
Száznegyven kilogramm pontyból, 2 kilogrammnyi csemege fűszerpaprika felhasználásával készült a halászlé az ünnepre Sand lakóinak.
Bíró Gáspárné és Hanczné Domina Ágota hazafelé tart az éthordókba mert meleg halászlével Fotó: Szakony Attila
Fotó: Szakony Attila
Az önkormányzat indította el néhány éve a szép hagyományt: ezzel a tipikusan karácsonyi ínyencséggel kedveskedik a sandiaknak. Az igény egyre nő, évről évre több hal kerül a kondérokba – merthogy kettőben készült el a 270 adag.
– Már négy éve, hogy Szakmeiszter János falugondnokunk ötletét megvalósítjuk, a település lakóinak nagy örömére – hallottuk Hábli Nándor polgármestertől. – Az első évben 150 adagot főztünk, a következőben 200-at, tavaly már 230-at, idén pedig 270 adagot. Ez már olyan sok, hogy ennél többet hárman (Szakmeiszter János, Farkasné Zakócs Amália, az önkormányzat dolgozója és jómagam) már nem is tudnánk elkészíteni.
A főszakács, Szakmeiszter János lapunknak elmondta, hogy a szegedi (vagy ha úgy jobban tetszik, „szögedi”) típusú, passzírozott halászlevet készítik.
– Belementek az uszonyok, a fejek, ezek a zselatintartalmuk miatt nagyon fontosak – hallottuk a falugondnoktól. – Szerintem a passzírozott halászlé az igazi, de az elkészítése elég babramunka, az idősek, az egyedül élők már neki sem állnak. Nemcsak a recept, a paprika is alföldi, Kiskunmajsáról hozta az olajiparban dolgozó György József barátunk. Szerintem egyébként éppen a kiváló házi paprika a jó halászlé titka, no meg a só.
Éppen ottjártunkkor jött el az előzetesen igényelt halászléadagért Bíró Gáspárné és Hanczné Domina Ágota.
– Szép gesztus ez az önkormányzattól – hallottuk Hanczné Domina Ágotától. – Nálunk is szokás volt szentestére halászlevet főzni, de szerencsére már nem kell fáradoznunk ezzel, megteszik helyettünk. Mi nagyon szeretjük a halászlét, különösen, ha jól sikerül. A Janiék főztjére pedig nem lehet panasz…
Halászléosztás Sandon