Ünnep

2019.12.27. 07:00

Halászlevet főztek, jutott mindenkinek Sandon

Száznegyven kilogramm pontyból, 2 kilogrammnyi csemege fűszerpaprika felhasználásával készült a halászlé az ünnepre Sand lakóinak.

Horváth-Balogh Atttila

Bíró Gáspárné és Hanczné Domina Ágota hazafelé tart az éthordókba mert meleg halászlével Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

Az önkormányzat indította el néhány éve a szép hagyományt: ezzel a tipikusan karácsonyi ínyencséggel kedveskedik a sandiaknak. Az igény egyre nő, évről évre több hal kerül a kondérokba – merthogy kettőben készült el a 270 adag.

– Már négy éve, hogy Szakmeiszter János falugondnokunk ötletét megvalósítjuk, a település lakóinak nagy örömére – hallottuk Hábli Nándor polgármestertől. – Az első évben 150 adagot főztünk, a következőben 200-at, tavaly már 230-at, idén pedig 270 adagot. Ez már olyan sok, hogy ennél többet hárman (Szakmeiszter János, Farkasné Zakócs Amália, az önkormányzat dolgozója és jómagam) már nem is tudnánk elkészíteni.

Bíró Gáspárné és Hanczné Domina Ágota hazafelé tart az éthordókba mert meleg halászlével Fotó: Szakony Attila

A főszakács, Szakmeiszter János lapunknak elmondta, hogy a szegedi (vagy ha úgy jobban tetszik, „szögedi”) típusú, passzírozott halászlevet készítik.

– Belementek az uszonyok, a fejek, ezek a zselatintartalmuk miatt nagyon fontosak – hallottuk a falugondnoktól. – Szerintem a passzírozott halászlé az igazi, de az elkészítése elég babramunka, az idősek, az egyedül élők már neki sem állnak. Nemcsak a recept, a paprika is alföldi, Kiskunmajsáról hozta az olajiparban dolgozó György József barátunk. Szerintem egyébként éppen a kiváló házi paprika a jó halászlé titka, no meg a só.

Éppen ottjártunkkor jött el az előzetesen igényelt halászléadagért Bíró Gáspárné és Hanczné Domina Ágota.

– Szép gesztus ez az önkormányzattól – hallottuk Hanczné Domina Ágotától. – Nálunk is szokás volt szentestére halászlevet főzni, de szerencsére már nem kell fáradoznunk ezzel, megteszik helyettünk. Mi nagyon szeretjük a halászlét, különösen, ha jól sikerül. A Janiék főztjére pedig nem lehet panasz…

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában