Megemlékeztek a határnyitásról is

2019.12.20. 09:00

Évzárót tartott a lenti és rédicsi kertbarátkör

A két település kertbarát köre év végi rendezvényt tartott az elmúlt hét végén.

Korosa Titanilla

A rédicsiek a Tenke-hegyen ünnepelték az egykori határnyitást Fotó: KT

Lentiben évzárót tartottak a kertbarátok, ahol az idei programokról, rendezvényekről is szó volt. Ezekkel kapcsolatban Röszler Attila, az egyesület vezetője elmondta, hagyományos programjaik mellett számos szakmai előadást tartottak év közben és két tanulmányutat szerveztek Horvátországba. A kertbarát kör idén megalakulásának 40. évfordulójához ért, ez alkalomból ünnepséget szerveztek. A jövő évről is szólt Röszler Attila, eszerint január közepén kerül sor első rendezvényükre, melyen a 2019-es évjárat borait értékelik, január végén a Vince-napot ünneplik a gazdák.

A rédicsiek a Tenke-hegyen ünnepelték az egykori határnyitást Fotó: KT

Az évzáró műsorral és vacsorával folytatódott.

A rédicsi kertbarát kör tagjai a schengeni határnyitás évfordulóját ünnepelték immár 13. alkalommal a hosszúfaluiakkal közösen pincelátogatással egybekötött túrán. Idén Tenke-hegy felé vezetett az útjuk Rédicsről, ahol a határkőnél megállva emlékeztek. Gaál Károly, az egyesület vezetője felidézte azokat az évtizedeket, mikor ezen a részen nyomsáv húzódott az akkori Jugoszlávia és Magyarország között, és a szőlőhegyet is csak engedéllyel lehetett megközelíteni. Mint mondta, akkor még elképzelhetetlennek tűnt az, ami ma már valóság, szabadon járhatnak át jó minőségű úton a szlovén Lendva-hegyre. Ezután Soós Endréné, Rédics polgármestere és a hosszúfaluiak részéről Borut Baci osztotta meg gondolatait az ünneplőkkel, majd továbbmentek a lendvai, aztán a hosszúfalui hegyre, ahol borkóstolással, majd a helyi faluházban közös vacsorával ért véget a program. Gaál Károly arról is szólt, hogy az egyesületnél elkezdődtek már a rendszeres szakmai foglalkozások, januárban Vince-napot, februárban borbírálatot tartanak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában