Van elképzelés a fenntartásra

2019.12.30. 14:00

Apró lépésekkel ugyan, de halad előre a homokkomáromi leendő turistaszálló ügye

A hétvégén tartotta szokásos évbúcsúztató találkozóját a Kanizsa Kul-Túra Egyesület. A kötetlen beszélgetésre, jó hangulatú együttlétre az egyesület leendő turistaházában került sor.

Horváth-Balogh Atttila

Strausz Ferenc elnök: – Amit eddig tudtunk, azt megcsináltuk mi

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A meglehetősen rossz állapotú épület felújítását az egyesület saját forrásból nem tudja elvégezni, ezért pályázati forrásban reménykednek. Az aktivisták már eddig is sokat dolgoztak azon, hogy egyáltalán megközelíthető legyen a ház, és ha már eljutottak az ajtóig, valamennyire használható is. Hiszen amikor az ingatlan a Híd Egyesülettől a tulajdonukba került, az udvart szinte áthatolhatatlan „dzsungel” borította, a terület teljes megtisztítása rájuk várt.

Az épületben két szomszédos helyiség egybenyitásával nemrég sikerült akkora termet kialakítaniuk, melyben körülbelül 50-60 fő, tehát az egyesület teljes tagsága viszonylag kényelmesen elfér.

Strausz Ferenc elnök: – Amit eddig tudtunk, azt megcsináltuk mi
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– A telken található, az összedőlés határán egyensúlyozó egykori disznóólakból toa­letteket alakítottunk ki, szinte komfortosnak tekinthetők a körülmények – mondta némi éllel a hangjában Strausz Ferenc, az egyesület elnöke, akivel a találkozó előtt beszélgettünk a helyszínen. – A közművek közül a házban a villany áll rendelkezésre, a víz-, szennyvíz-csatlakozási lehetőség megvan, sőt, vízóra is, „csak” a bekötés hiányzik. Ja, és gázvezetékkel szintén rendelkezünk. Amit eddig tudtunk, azt megcsináltuk mi, már ez is elég sok, de azt lehet mondani, hogy igazából csepp a tengerben. Ahhoz, hogy ez a ház úgy nézzen ki és olyan legyen, mint egy valódi turistaház, rengeteg pénz kell, amit előteremteni mi nem tudunk. Ezért már évek óta pályázati lehetőségben reménykedünk, ez idáig hiába, de vannak biztató jelek, melyekből arra következtetünk, hogy a közeljövőben jelennek meg ilyen témájú kiírások.

Strausz Ferenc jelezte: elkészült a majdani turistaház terveztetése, melyhez a műemlékvédelem is hozzájárult – ugyanis a ház országos műemléki védettséget élvez.

Egész Dél-Zala profitálhatna a ház felújításából, átalakításából
Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

– Terveink szerint az épületben két, különálló fürdőszobával ellátott vendégszoba kapna helyet, a nagytermet pedig szeretnénk olyan állapotba hozni, hogy alkalmas legyen rendezvények megtartására – fejtette ki az egyesület elnöke.

– Van elképzelésünk a fenntarthatóságra: elsősorban arra alapozzuk a koncepciónkat, hogy a település a kéktúra útvonalán található, de látunk potenciált a homokkomáromi Mária-kegyhely révén a vallási, a környék kiváló, vadban gazdag erdői okán pedig a vadászati turizmusban. S akkor még nem beszéltem a kerékpáros és a borturizmusról, ami szintén jelentős. Ha az álmunk valóra válna, abból az egész dél-zalai térség sokat profitálna. Másrészt szeretnénk újraéleszteni a korábban nagy hagyományokkal rendelkező Zala megyei természetjárók találkozóját – ezt várhatóan jövő ősszel akkor is megcsináljuk, ha addig sem sikerül pénzt nyernünk a teljes felújításra, mert bár most spártaiak a körülmények, de a természetjáróktól ez nem idegen. Az alapvető infrastruktúra pedig már rendelkezésre áll – mondta végül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában