Az Erdős-programot népszerűsítve

2019.12.05. 14:00

A sencseni egyetemen tanuló magyar diák révén köthetnek szorosabb kapcsolatot

Az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola küldöttsége, dr. Pintér Ferenc irányításával nemrégiben szakmai kiránduláson járt a kínai Sencsen városában. A hétfős delegáció a SUSTech egyetem vendégszeretetét élvezte.

Benedek Bálint

Dr. Pintér Ferenc (balról) a dunántúli és alföldi kollégákkal számos helyen megfordult Sencsen városában Fotók: ZH Archívum

Mint arról korábban beszámoltunk, az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola kreativitásfejlesztő tevékenysége és a tehetséggondozásba fektetett energiája lenyűgözte a sencseni Southern Univer­sity of Science and Technologyt (SUSTech). A kapcsolat a kínai egyetemen tanuló, salgótarjáni Zsombó Istvánnak köszönhető, aki egykor az Erdős-iskola növendéke volt, s igyekezett hidat képezni az intézmények között. A magyar iskola működtetéséért három éve a Matematikai Tehetségekért Alapítvány felel a kanizsai dr. Pintér Ferenc irányításával. A vezető elmondta: a kínai egyetem beiskolázásért felelős igazgatójával, Thomas Schneiderrel az oktatási kiállításon találkozott először, s a tanári karral együtt meghívták egy szakmai programra.

Dr. Pintér Ferenc (balról) a dunántúli és alföldi kollégákkal számos helyen megfordult Sencsen városában
Fotók: ZH Archívum

– A dunántúli és az alföldi kollégákkal együtt látogattunk a külső kerületekkel együtt közel 20 millió lakosú Sencsen egyetemére, ami a kínai rangsorban a nyolcadik helyen áll, de a világ 200 legjobb felsőoktatási intézménye között tartják számon – fogalmazott dr. Pintér Ferenc. – Az ottani szakemberek igazán kitettek magukért, hiszen a kirándulás alkalmával alapos tájékoztatásban részesítettek bennünket. A város a külföldi befektetések fontos központja Kínában, és az 1970-es évek óta a világ egyik leggyorsabban fejlődő városa, valamint az ország legforgalmasabb kikötője. Sencsen egy körülbelül 30 ezer fős vásárfalu volt, népszerűségét a Kaulung–Kanton vasútvonalnak köszönhette. A falu 1979-ben elnyerte a városi rangot, s ez alatt a negyven év alatt felhőkarcolók sokaságát húzták fel. A Guangdong tartományban található egyetem a várostól elzárt 2,2 négyzetkilométeren 2012-ben nyitotta meg kapuit. A fejlődés léptéke magyar szemmel szinte felfoghatatlan, hiszen az eltelt hét évben egymás után „nőttek ki” a földből a kollégiumok, ezek közül a legmagasabb 35 emeletes. Jelenleg új matematikai, informatikai és orvosi tanszék épül. Az intézménykomplexum területén uszoda, sportcsarnok, megannyi sportpálya, étterem, élelmiszer-áruház, valamint külön oktatókórház működik. Ha ez nem lenne elég, saját helyi járatos buszközlekedés szolgálja a hallgatók kényelmét.

Bíró Bálintnak, a magyar delegáció egri tagjának épp a matematika szó leírásában segítettek a kínai vendéglátók

Dr. Pintér Ferenc hozzátette: a 7000 fős egyetemre viszont kizárólag a legjobbak, vagyis a különösen jó képességűek kerülhetnek be. A kínai szigorú érettségi rendszer mellett egy belső felvételin is megszűrik a középiskolákból érkező fiatalokat. Három éve indult a nemzetközi képzés, ebben jelenleg több évfolyamon 33 fő tanul, köztük Zsombó István. Az angol nyelven folyó oktatásban az egyetemen alapvetően műszaki diplomát lehet szerezni, ám a szakosodásig még az alaptantárgyakból (matematika, fizika, kémia, biológia) jól kell teljesíteni. Sőt kötelező alapfokon megtanulni a kínait.

– A vendéglátóink nemcsak beszéltek az oktatásukról, hanem be is mutatták azt – folytatta dr. Pintér Ferenc. – A modern technológia minden újdonságával felszerelt laborjaiban dolgoznak az oktatók és a hallgatók együtt. Az orvosbiológiai részlegükön például különféle végtagprotéziseket fejlesztenek, ezenkívül lehetőség van elmélyedni a gyógyszervegyészet rejtelmeiben is. Jelenleg öt olyan, egyenként 6 millió dolláros mikroszkóppal rendelkeznek, amivel újabb lehetőségek tárulnak fel a főleg a műszaki kutatások területéért rajongó hallgatók előtt.

Az egyetemen a fejlődés léptéke szinte felfoghatatlan, a legmagasabb
kollégium például 35 emelet magas

A magyar program részleteiről tartott előadást követően a kínaiak még inkább elkötelezettek egy jól működő kapcsolat kiépítésében. Az Erdős-iskola vezetője úgy érzi, a sencseni egyetem továbbra is tárt karokkal várja a külföldi, akár magyar diákokat is, akik szívesen elmélyednének a kutatásban, illetve a keleti kultúra rejtelmeiben. De akár arra is lehetőség nyílik, hogy a diplomát szerzettek multinacionális cégeknél helyezkedjenek el.

– Várhatóan az újabb tárgyalásokra, az esetleges megállapodási szerződés aláírására a január eleji fővárosi edukációkiállításon nyílhat alkalom – tette hozzá dr. Pintér Ferenc. – A korábbi egyeztetéseken is kiderült: érdeklődnek a középiskolai tehetséggondozás iránt, és az Erdős-programmal hosszú távon számolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában