A szakmai múlt tere

2019.11.27. 11:30

Múzeumi sarkot alakítottak ki a Széchenyi-iskolában

Egyfajta időutazáson vehetnek részt a diákok azon a kiállításon, amelyet kedden a Széchenyi szakközépiskola és szakgimnázium aulájában nyitottak meg az országos magyar épületgépész napok (OMÉN) egyik rendezvényeként.

Arany Gábor

Dr. Chappon Miklós és Némethyné Lövey Zsuzsanna a múzeumi sarokban Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Fotó: © Katona Tibor

A múzeumi sarokba az épületek működtetésében egykor használatos berendezések, valamint szerszámok kerültek, köszönhetően a fővárosban, Nagytétényben működő Épületgépészeti Múzeumnak. A szakmai gyűjtemény létrehozásának gondolata már évtizedekkel ezelőtt megfogalmazódott.

Dr. Chappon Miklós, az Épületgépészeti Múzeum igazgatója a kiállítás megnyitása előtt érdeklődésünkre elmondta, már a nyolcvanas években megkezdődött a szakmai gyűjtemény létrehozását célzó munka, ami azonban 1993 tájékán elakadt, és az addig felhalmozott tárgyaknak nyoma veszett. Az elképzelés megvalósulásához az első lépéseket 2002-ben tették meg, és ebben meghatározó szerepet töltött be dr. Chappon Miklós.

Mint mondta, sikerült a szakterületükön dolgozó kollégákat rávenni, hogy épületfelújításkor a leszerelt régi berendezéseket ne dobják ki, hanem juttassák el a múzeumba. Így kerültek hozzájuk aztán idejét múlt könyvek, tervezési segédletek, rajzeszközök, mert mindez segíti a szakma történetének megismerését, kutatását.

Dr. Chappon Miklós és Némethyné Lövey Zsuzsanna a múzeumi sarokban Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Ma már 12 400-nál több nyomtatott dokumentum, 7600 feletti eszköz, berendezés része a gyűjteménynek. Mivel a múzeum befogadóképessége véges, felmerült az ötlet, hogy épületgépészetet oktató iskolákban alakítsanak ki bemutatótereket. Az országban 25 ilyen intézmény működik – ezek egyike a zalaegerszegi Széchenyi-középiskola –, és már 16 múzeumi sarok működik.

A megnyitó alkalmából köszöntőt mondott többek között Bali Zoltán alpolgármester. Beszédének alapgondolata az volt, hogy a szakmai múlt megismerése segít a diákoknak elmélyíteni a tudásukat, és egyben fontos üzenettel bír számukra: olyan pályát választottak maguknak, amely biztos megélhetést nyújtott és nyújt a jövőben is.

A tervek szerint a múzeumi sarok az iskola igényeire figyelemmel változó kínálattal várja majd az érdeklődőket, időről időre más eszközöket mutatnak be, és örömmel fogadják a felajánlásokat, feltüntetve majd az adományozó nevét a kiállítási tárgyaknál. Némethyné Lövey Zsuzsanna intézményvezető elmondta, minap zalalövői épületgépész jelentkezett, hogy szívesen átadna eszközöket a múzeumi sarokhoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában