Az autósok számára szinte járhatatlanná vált

2019.11.05. 07:00

„Megfiatalodik” az Ifjúság utca Zalakomárban

Tizenkétmillió forintos minisztériumi támogatással újítják fel újra a település Ifjúság utcáját. Az előző felújítás rossz minősége miatt az önkormányzatot anyagi kár is érte.

Horváth-Balogh Attila

A kivitelező munkatársai – Orsós Zoltán, Farkas Ferenc és Bogdán János – a csatornafedelek megemelésén dolgoznak Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

Csárdi Tamás polgármester elöljáróban elmondta: 2014-ben már zajlott egy felújítás az Ifjúság utcában, mely szintén az útburkolatot érintette. Az akkori kivitelezés mart aszfaltos rekonstrukciót jelentett, mely az önkormányzatnak 3,6 millió forintjába került.

– Nyilván, előre lehetett tudni, hogy ez a megoldás nem lesz tartós, ám a burkolat minősége nagyon rövid idő alatt a vártnál is jobban romlott és néhány év alatt az autókra veszélyes állapotba került: pályaszerkezete az idő folyamán megrepedezett, számos helyen felfagyott, kipergett, több helyütt pedig megsüllyedt, melynek következtében az útszakasz szinte járhatatlanná vált, így kénytelenek voltunk 30 kilométer/órás sebességkorlátozást bevezetni – jelezte a polgármester, aki elmondta: az önkormányzat kártérítési igények kifizetésére is kényszerült. – Garanciális javítást azonban nem tudtunk kérni, mivel a kivitelező eltűnt, rend­őrségi feljelentést is tettünk az ügyben, de sajnos ez sem vezetett eredményre. Önkormányzatunk állami segítség nélkül nem tudja az utakat felújítani úgy, hogy minőségi eredményt érjünk el, tehát kénytelenek vagyunk pályázati forrásokra támaszkodni. Ezt megtettük az előző években és 2019-ben is, hogy az utca problémája mielőbb megoldódjon. Az újabb kivitelezéshez több mint 12 millió forinttal járult hozzá a Belügyminisztérium, mely a teljes projekt 14,5 milliós költségének 85 százaléka. Az utca burkolata 1538 négyzetméteren hamarosan teljesen megújul; bízunk benne, hogy még idén sikerül befejezni a munkálatokat, ez most már leginkább az időjárás függvénye lesz.

A kivitelező munkatársai – Orsós Zoltán, Farkas Ferenc és Bogdán János – a csatornafedelek megemelésén dolgoznak Fotó: Horváth-Balogh Attila/Zalai Hírlap

A munkálatok az útpadka nyesésével kezdődtek 50-50 centiméter szélességben, amit a szennyvízaknafedlapok szintre emelése követ. A burkolatvágást követően kátyúznak, majd 6 centiméteres vastagságban aszfaltot is húznak a kivitelezők a felületre. A kivitelezés az út mindkét oldalán a mészkőzúzalékos padka készítésével végződik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában