Sokan csatlakoztak a kezdeményezéshez

2019.11.11. 11:30

Kétszáz a tízmillióból – Fákat ültettek Nagykanizsán

Város­szerte közel kétszáz fát ültettek szombaton baráti társaságok, családok, céges csapatok.

Szabó Zsófia

A Vackor ovi mellett ültetett fát Radics Béla, Tulipán Krisztina, Tulipán Zsolt és Tulipán Anna Fotó: Gergely Szilárd

Mint arról korábban beszámoltunk: Nagykanizsáról is sokan csatlakoztak – már hetekkel ezelőtt – ahhoz a fásítási mozgalomhoz, amelynek célja tízmillió fa ültetése Magyarországon. Az élet napjának elnevezett, országos megmozdulás keretein belül több mint száz hazai településen, köztük a dél-zalai városban ültettek fát önkéntesek.

Balázs Laura, az országos program önkéntes csapatának tagja, koordinátor jelezte: egy édesapa, Bojár Iván András volt a program ötletgazdája, aki a közösségi oldalon a klímaváltozással kapcsolatos aggályait írta le, s cselekvésre, köztük faültetésre buzdított.

– Hosszabb távra tervezünk, így természetesen folytatjuk a faültetéseket – fogalmazott Balázs Laura.

Nagykanizsán is sokan, iskolák, intézmények, baráti és céges társaságok, családok ültettek fát; hétköznap és a szombati, élet napjaként elnevezett akció során is. Összességében, az elmúlt napok során, közel kétszáz fával gazdagították a várost, lakótelepeken, a város belterületein egyaránt. A helyi mozgalom képviseletében Cserti Csilla elmondta: nagyon aktívak voltak a kanizsaiak. Több generáció vett részt a fásításban.

A Vackor ovi mellett ültetett fát Radics Béla, Tulipán Krisztina, Tulipán Zsolt és Tulipán Anna Fotó: Gergely Szilárd

– Több fajtájú fát ültettünk. Éger, amerikai ámbrafa, tulipánfa és még sorolhatnám. A Via Kanizsa Zrt. nyújtott szakmai segítséget a fajták kiválasztásában, ültetésében – összegezte Cserti Csilla. Kiemelte azt is: ugyan maroknyi csapat indította útjára helyben a programot, idővel azonban sokan melléjük álltak.

Az élet napján Benedek Miklós, a város klímavédelmi megbízottja, a Kaán Károly Környezetvédelmi Egyesület elnöke hangsúlyozta: remek kezdeményezés a faültetés, mivel hasznos célokat, a klíma- és a környezetvédelmet szolgálja.

A program a hét során folytatódik, további helyeken, köztük intézményeknél és az ipari parknál is sor kerül újabb faültetésekre – tudtuk meg a szervezőktől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában