„Tiszán innen, Dunán túl”

2019.11.16. 16:00

Az élet szépségét, értékeit a zene megsokszorozza

A megye 22 iskolájának közel 370 tanulója lépett színpadra pénteken a „Tiszán innen, Dunán túl” országos népdaléneklési verseny területi döntőjében a helyi kultúrházban.

Benedek Bálint

A galamboki iskola másodikosa, Szélig Melinda is énekelt Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A Nagykanizsai Tankerületi Központ és a zalaszentbalázsi önkormányzat közös versenyét 20. alkalommal tartották meg. Általános és középiskolás diákok mérhették össze tudásukat népdaléneklésben. A fiatalok öt korosztályban, szólóének, kisegyüttes és ének­együttes kategóriában léptek a Maczkó Mária Emerton- és Magyar Örökség díjas népdal­énekes és Csordásné Fülöp Edit énektanár, a Gyenesdiási Népdalkör vezette zsűri elé.

A galamboki iskola másodikosa, Szélig Melinda is énekelt
Fotó: Szakony Attila

A zalaszentbalázsi, a szlovéniai és a zalaegerszegi területi döntőn arany minősítést szerzett tanulók tavasszal a megyei döntőben, majd a továbbjutó felső tagozatosok a középiskolásokkal együtt nyáron a fővárosi döntőben bizonyíthatnak.

A Zalaszentbalázson megjelenteket Cseresnyés Péter államtitkár köszöntötte. Elmondta: a verseny két évtizede azt bizonyítja, hogy a csodálatos magyar népdalkincs a gyerekek számára is érték. Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke megnyitójában elmondta: köszönettel tartoznak az idősebbeknek, mert a gyorsan változó világban is figyelnek arra, hogy a féltve őrözött magyar népművészeti hagyományokat továbbadják. A tankerület szakmai igazgatóhelyettese, Bíró Patrik hozzátette: a zene tápláló, vigasztaló elixír, és az élet szépségét, s ami benne érték, azt mind meghatványozza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában