Körbejárták Erdélyt

2019.11.10. 07:00

A Határtalanul program keretében utaztak a zalai diákok

A bagodi, a bocföldei és a nagykapornaki iskola 7. osztályos diákjai októberben Határtalanul tanulmányi kirándulásra utaztak Erdélybe. Íme a rövid összefoglaló, amit a diá­kok juttattak el szerkesztőségünkhöz.

ZH

A zalai diákok számos, magyar szempontból fontos történelmi helyszínen is megfordultak

Fotó: ZH

Az öt nap alatt nagyon sok programon vettünk részt. Az egész út gyönyörű volt: a hegyek, a folyók és az érintetlen természet.

Hétfő kora reggel indultunk és este értünk a torockói szállásra. Útközben Nagyváradon megkoszorúztuk Ady Endre szobrát, és Kolozsvár központját is megcsodáltuk.

A zalai diákok számos, magyar szempontból fontos történelmi helyszínen is megfordultak
Fotó: ZH

Első szállásunk Torockón volt, ahol a faluban felkerestük Jókai Mór emlékházát is, majd a Tordai-hasadékhoz utaztunk, ahol sétáltunk pár órát a gyönyörű, tiszteletet parancsoló hegyek között. Utunk folytatásaként a tordai sóbánya, majd Korond következett, ahol egy igen ritka foglalkozásról, a taplászatról tudhattunk meg pár érdekességet. Nem gondoltuk volna, hogy ennyi szép ékszert és dísztárgyat lehet készíteni a taplógombából! A nap utolsó programjaként Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, majd indultunk a szállásunk, Gyergyószárhegy felé.

Másnap egész nap túráztunk: jártunk a Békás-szorosban, majd a Gyilkos-tónál, és délután megmásztuk a Madarasi-Hargitát is. A hegy lábától egy traktor vitt fel bennünket félútig, majd egy kilométernyi hegymászás után felértünk a csúcsra, 1800 méter magasra.

Másnap délelőtt a gyergyószentmiklósi iskola hetedikeseit látogattuk meg. Mi egy rövid műsorral készültünk, ők pedig bemutatták az iskolájukat, majd közös játékkal ért véget ez a délelőtt. Délután a Szent Anna-tó partján pihentünk egy kicsit, élveztük a gyönyörű napsütést, megkóstoltuk az erdélyi kürtőskalácsot is. Majd buszra szálltunk és Kisbaconra mentünk, Benedek Elek szülőfalujába, ahol az alkotó dédunokájának férje elmesélte az író élettörténetét, megmutatta a műveit, verseit. Nézelődés után továbbindultunk a csíkszeredai kegytemplomba, majd másnap hazafelé még megálltunk Vajdahunyad váránál, ahol megilletődötten sétáltunk a vár lépcsőin, termeiben.

A következő héten mindenki az erdélyi útról beszélt az osztályban.

Köszönjük ezt az életre szóló élményt!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában