Pillanatok, melyek talán sosem jönnek már vissza

2019.11.15. 14:00

A Fotóhónap 2019 keretében nyílt kiállítása Nyilas Ilonának

Az egyik legjelentősebb hazai fotóművészeti esemény, a Magyar Fotóművészek Szövetsége által szervezett Fotóhónap 2019 keretében nyílt újabb kiállítása Nyilas Ilonának. A Chapter – Részlet egy életmű-kiállításból című tárlat ezen a héten még megtekinthető a Csödei Alkotótábor Természetes Iskola helyiségeiben, ahol az alkotó nyaranta rendszeresen tart képzőművészeti kurzusokat.

Gyuricza Ferenc

Nyilas Ilona és a Csödén látható tárlat egy részlete Fotó: Gyuricza Ferenc

A hetvenkilenc monokróm, azaz fekete-fehér zselatinos ezüst, valamint 79 színes, digitális technikájú képet tartalmazó tárlat eredetileg Kecskeméten került volna bemutatásra, ám végül mégsem ott kapott helyet a mind témáját, mind technikai megoldásait tekintve eklektikus anyag.

Nyilas Ilona fotográfus ottjártunkkor elmondta, a felhívás nyomán rengeteget dolgozott a képek kiválogatásával, ezért mindenképpen szerette volna valahol a közönség elé tárni azokat. Erre egyébként Csöde az egyik legjobb helyszín, hiszen a községben, ahol ideje egy részét tölti, rendszeresen megtekinthetőek munkái.

– A Fotóhónap a Magyar Fotóművészek Szövetségének fesztiválja, egy rendkívül rangos esemény, már önmagában az nagy megtiszteltetés, ha felkérést kap rá az ember – mondta a fényképész.

A szóban forgó országos fotófesztivál minden évben arra is törekszik, hogy a legismertebb magyar fotósokat párhuzamosan reflektorfénybe állítsa a nemzetközi alkotókkal, így ez évben a történeti kiállítások és a felkért külföldi művészek mellett mintegy húsz kortárs magyar alkotó mutatkozhatott be.

Nyilas Ilona és a Csödén látható tárlat egy részlete Fotó: Gyuricza Ferenc

– Az én tárlatom az Újabb fejezet a tervezett életmű-kiállításomból címet kapta, ami jól jelzi, hogy egy olyan válogatott anyagról van szó, amelynek a darabjai több helyszínen, s eltérő időpontokban készültek.

A tárlat kollekciója mutatja, a fekete-fehér felvételek az 1975-től 1990-ig tartó időszakot ölelik át, a színes képek 2011 és 2019 között készültek.

A képek kapcsán Nyilas Ilona azt is elmondta: egyrészt egy régi, vagy a közelmúltban letűnt világ emlékei jelennek meg rajtuk, másrészt a különböző kontrasztokat igyekezett bemutatni. Évtizedek óta arra törekszik, hogy a megélt, átélt, megérintett pillanatokat adja vissza fotóin, a képbe foglalt gondolatokat továbbítsa a befogadó felé.

Ugyanezt fogalmazták meg róla a Fotóhónap szervezői is, mint a fesztivál katalógusában írták: a zalai kötődésű fényképész olyan pillanatokat örökít meg, amelyeket egy átlagember, egy turista valószínűleg soha nem venne észre. Nyilas Ilona zselatinos ezüst felvételei Magyarországon, főleg Budapesten készültek, a színes munkáinak a témái pedig Dubaj, London, Miami vagy Párizs, tehát külföldi nagyvárosok utcáin találtak rá.

– Engem mindig is az ember érdekelt leginkább, így a fotókon olyan elkapott, ellopott pillanatok láthatóak, amelyek talán már sosem jönnek vissza – magyarázta, amikor a minap körbejártuk a kiállítást. – A képek megidézik azt, amikor az utcákon még valóban eleven élet folyt, amikor még beszélgettek egymással az emberek, vagy amikor szemtanúi lehettünk egy spontán elcsattant csóknak, de ugyanígy lenyűgöznek a homokművészek alkotásai. Ma már sajnos nem igazán akadnak ilyen pillanatok, nem láthat ilyesmit a fotográfus, mint mondja, ma már szinte mindenki a mobiltelefonjába belemerülve közlekedik szerte a világon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában