Megvédték a házat és a hazát

2019.10.27. 17:30

Száz éve űzték ki a délszláv betolakodókat Lovászi bátor hősei

A frontról hazahozott fegyvereikkel, hétköznapi hősként védték a házat és a hazát azok a fiatal férfiak, akik száz éve űzték ki az ország területéről a délszláv betolakodókat.

Gyuricza Ferenc

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Gyuricza Ferenc

Az 1919 nyarától november 30-ig tartó honvédő felkeléssorozatról immár hatodik alkalommal emlékezett meg a Kerka-völgye Baráti Kör Egyesület, amelynek elnöke, Jánosi Ferenc volt az, aki évekkel ezelőtt elsőként gyűjtötte össze, rendszerezte, s hozta nyilvánosságra – éppen lapunk által – a korabeli eseményeket. Kutatómunkája eredményeként tudhatjuk, hogy az I. világháború után délszláv szabadcsapatok törtek be Lovásziba, hogy a községet és környékét megszállva, még a trianoni békediktátum kihirdetése előtt további területeket szakítsanak ki a formálódó Szerb-Horvát-Szlovén Királyság számára Magyarországból.

Kovács Ferenc (balról) és Cseresnyés Péter is megkoszorúzta az emlékművet Fotó: Gyuricza Ferenc / Zalai Hírlap

A szombati program a civil szervezet által 2014-ben állíttatott Hűség és hazaszeretet emlékmű koszorúzásával kezdődött, itt Kovács Ferenc, a község újonnan megválasztott polgármestere mondott beszédet. Mint mondotta: azon bátor emberek előtt róják le tiszteletüket, akiknek volt merszük a hitük mellett kiállni és az igazságért harcolni.

A koszorúzást követően az Olajbányász Művelődési Házban folytatódott a megemlékezés, ahol elsőként Cseresnyés Péter államtitkár, a térség országgyűlési képviselője mondott beszédet. Mária Sándort és Illyés Gyulát is idézve előbb arról beszélt, hogy magyarnak lenni morális felelősség, amiben az anyaföld iránti elkötelezettség, a hagyományos és alapértékek védelmi testesül meg, majd részletesen felidézte a száz évvel ezelőtti eseményeket.

- Lovászi bátor hősei fegyveres harccal először a község temetőjénél lévő őrbódétól űzték el a betolakodókat, majd a hegy tetején lévő kápolnától is – mondta Cseresnyés Péter. – Ezzel felszabadították a községet, de nemcsak Lovászit mentették meg, hanem egy darabka Magyarországot is.

Az államtitkár után dr. Csere Péter író – aki az ünnep előestéjén két kötetét, a Gróf Tisza István meggyilkolása, illetve a Parancs nélkül című könyvét is bemutatta – szólt az egybegyűltekhez, szintén a felkelők bátorságát méltatva. A száz éve Lovásziban történtek kapcsán úgy fogalmazott: a győzelem illatát szippanthatják be azok, akik a dicsőséges eseményekre emlékeznek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában