Matek és fizika

2019.10.21. 11:00

Magas színvonal az idei Izsák-versenyen

Pénteken és szombaton rendezték meg a Zrínyi Miklós Gimnáziumban az Izsák Imre Gyula komplex természettudományi versenyt.

Hajdu Péter

A három legjobb: Jánosik Áron, Szente Péter és Horváth Ádám Fotó: Katona Tibor

Fotó: © Katona Tibor

A Zrínyi által meghívott gimnáziumok 2-2 tanulót nevezhettek be. Idén két iskola csak 1-1 versenyzőt küldött, így a házigazdákkal együtt 15 gimnázium 28 tanulója indult a versenyen. Pénteken fizikából és matematikából, szombaton programozásból mérték össze tudásukat.

– A verseny 28 éve indult, amikor minden megyéből a felvételi rangsor szerinti legjobb iskolát hívtuk meg. Idén a zalai gimnazisták mellett Budapestről és a dunántúli városokból érkeztek diákok. Iskolánk 125 éves évfordulója alkalmából meghívtuk a testvérvárosi, marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumot is – mondta az eredményhirdetés előtt Horváth Attila, a Zrínyi igazgatója.

A három legjobb: Jánosik Áron, Szente Péter és Horváth Ádám Fotó: Katona Tibor

A feladatokat az ELTE-n és BME-n állították össze, e két egyetemről hozták magukkal a professzorok, a zsűri tagjai. Az eredményhirdetés előtt dr. Zsakó László zsűrielnököt, az ELTE tanszékvezetőjét kérdeztük a mezőny tudásáról.

– Az első három helyezett kiemelkedő volt, de a résztvevők kilencven százalékát simán felvenné bármelyik egyetem – válaszolta.

A verseny első helyezettje Szente Péter lett (nagykanizsai Batthyány), a második Jánosik Áron (Győr, Révai), a harmadik pedig Horváth Ádám, az egerszegi Zrínyi tanulója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában