Magas az amputációk száma

2019.10.27. 11:30

Konferencia Zalaegerszegen: Országos térkép készül az érbetegségekről

Az érsebészeti ellátásban érintett zalai orvosok számára rendezett képzést szombaton Zalaegerszegen a Télikertben a Magyar Angiológiai és Érsebészeti Társaság.

Magyar Hajnalka

Dr. Kolossváry Endre, dr. Halász Gabriella, a megyei kórház főigazgatója, valamint dr. Csordás József a konferencián

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Pezzetta Umberto

A program célja, hogy az érbetegek ellátásában érintett orvosok felvérteződjenek a szakma újdonságaival.

Dr. Kolossváry Endre, dr. Halász Gabriella, a megyei kórház főigazgatója, valamint dr. Csordás József a konferencián Fotó: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

- A nemzetközi tanulmányok arról tanúskodnak, hogy az érbetegséggel összefüggő amputációk száma Magyarországon nagyon magas – tudtuk meg dr. Kolossváry Endrétől, a társaság főtitkárától. – Emellett a gyógyításban részt vevő érsebészek, endovaszkuláris szakemberek és angiológusok száma sajnos nem elégséges, ami az ellátás egyenetlenségét okozza. A helyzet javítása érdekében hároméves országjáró projektet indítottunk útjára. A három év alatt szeretnénk minden megyébe eljutni, s átadni a kollégáknak az artériás és vénás betegségeket érintő friss információkat. A projekt unikális vonulata, hogy ismertetjük az adott megye, illetve járások mutatóit az amputációk és érbeavatkozások tekintetében. Emellett helyi segítséggel az ellátásban részt vevő munkaerő helyzetét, számát, képzettségét is áttekintjük. A harmadik év végén reményeink szerint meg tudjuk rajzolni Magyarország érbetegellátási térképét, evvel is segítve a népegészségügyi terv kardiovaszkuláris betegségekre vonatkozó céljainak megvalósulását.

Ami Zalát illeti, beszédes tény, hogy míg a megyei amputációs adatok megfelelnek az országos átlagnak, a járások között már eltérések mutatkoznak. Kitűnik, hogy Lenti, Letenye és Zalaszentgrót térségében rosszabbak a mutatók, mint másutt. Az okok a betegutak, a szűrés, az életmód, regionális elemzésével tárhatók fel.

A konferencia helyi szervezője a Zala Megyei Szent Rafael Kórház általános és érsebészeti osztálya. Dr. Csordás József osztályvezető főorvos elmondta, a képzésre az érsebészek mellett belgyógyászokat és háziorvosokat is meghívtak, hiszen az ő munkájukhoz is szorosan hozzátartozik e népbetegségnek számító kórkép.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában