találkozás Güssingben

2019.10.07. 07:00

A hadisírok gondos gondozása

A burgenlandi kisvárosban ünnepelte baráti kapcsolatuk 15 éves évfordulóját a minap a Zalaegerszegi Honvédklub Egyesület és az Osztrák Bajtársi Szövetség Güssing Városi Szervezte.

Fincza Zsuzsa

Szövetségük 15. évfordulóját ünnepelték. A képen (b-j) Heinz Maikisch, Alois Mondschein (alpolgármester), Dömötör Sándor (tolmács), Gustav Werzer, Wolfgang Wildberger, Németh István, Fritz Scheubrein és Vinzenz Knor Fotó: Fincza Zsuzsa

A találkozásnak, akárcsak annak idején a 10. jubileumi rendezvénynek, Gustav Werzer parancsnok barátságos rezidenciája adott otthont.

A vendégeket először Heinz Maikisch, a güssingi szövetség új elnöke köszöntötte, majd Vinzenz Knor, Güssing polgármestere méltatta a zalaegerszegi honvédklubbal fennálló baráti és bajtársi kapcsolatot. Mint hangsúlyozta, országainkban béke van, de nem szabad elfelejtenünk, hogy ez nincs mindenütt így. Mint kiemelte, az elmúlt egy év abban a tekintetben is különleges, hogy az idén ünnepelhettük a vasfüggöny elbontásának 30. évfordulóját, de számukra közel ilyen fontos a magyar honvédklubbal kötött 15 éves barátság is, amely keretében ő is több alkalommal ellátogatott Zalaegerszegre.

Wolfgang Wildberger ezredes, az Osztrák Fekete Kereszt burgenlandi szervezetének vezetője a magyar hadisírok példaértékű gondozását emelte ki, s ebben, miként itthon a honvédklubnak, Ausztriában a Fekete Kereszt szervezettel együttműködő bajtársi szövetségeknek is szerepe van.

Németh István ny. őrnagy, a zalaegerszegi honvédklub vezetője számvetésében elmondta, hogy milyen sokat számít, amikor ünnepi alkalmakkor mellettük állnak osztrák bajtársaik, és ők is egyenruhát öltenek, amikor meghívást kapnak a güssingi rendezvényekre. Ugyanilyen fontosak a vidám, baráti találkozók, amikor a szabadidejük egy részét is együtt töltik, így megismerhették már a város nevezetességeit éppúgy, mint Güssing modern laktanyáját, amelynek parancsnokával szintén jó kapcsolatot ápolhatnak.

Szövetségük 15. évfordulóját ünnepelték. A képen (b-j) Heinz Maikisch, Alois Mondschein (alpolgármester), Dömötör Sándor (tolmács), Gustav Werzer, Wolfgang Wildberger, Németh István, Fritz Scheubrein és Vinzenz Knor Fotó: Fincza Zsuzsa

Fritz Scheubrein, a Burgenlandi Bajtársi Szövetség tiszteletbeli elnöke – akit tagjává fogadott a Zalaegerszegi Honvédklub is – elmondta, hogy annak idején őt bízták meg a zalaegerszegiekkel kötött szerződés létrehozásával, és sohasem felejti el, hogy az első napon, amikor ellátogatott a zalai megyeszékhelyre, a klub kórusa gyönyörű énekekkel köszöntötte. Az évek során aztán igazi bajtársi és baráti kapcsolatok szövődtek, amibe a koszorúzások ugyanúgy beletartoznak, mint a táncos rendezvények.

Az ünnepség baráti grillpartival folytatódott, hamarosan előkerült a harmonika és az ördög hegedűje, s még a legidősebb veterán katonát is táncra csábította a hamisítatlan sramlizene. Az asztalokra a magyar pálinka mellé snapsz és Burgenland híres bora, az „Uhudler” került – természetesen a bécsi szeletek, grillhúsok, saláták tömkelege és a sütemények mellé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában