Szakmai gyakorlatát tölti

2019.09.06. 11:30

Zalai kórházban gyakorol a kuseli orvostanhallgató

Mi mindenre jó a testvérvárosi kapcsolat? Esetünkben arra, hogy a Kusel közelében élő harmadéves orvostanhallgató, Isabelle Trautmann a Zala Megyei Szent Rafael Kórház neurológiáján töltse kéthetes szakmai gyakorlatát.

Magyar Hajnalka

Isabelle Trautmann orvostanhallgató reflexvizsgálatot végez dr. Németh László főorvos felügyeletével Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Választásában fontos szerepet játszott, hogy édesanyja a megyeszékhelyről származik, édesapja, Harald Trautmann pedig a Kusel–Zalaegerszeg Baráti Társaság elnökeként a testvérvárosi kapcsolat egyik motorja. A zalai megyeszékhely tehát Isabelle számára több értelemben is „rokoni” közeg.

Isabelle Trautmann orvostanhallgató reflexvizsgálatot végez dr. Németh László főorvos felügyeletével Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Szülei szintén a Zalaegerszeg és Kusel között régóta fennálló testvérvárosi kapcsolatnak köszönhetik megismerkedésüket, az egerszegi latin–magyar szakos gimnáziumi tanárnő és a kuseli önkormányzatnál dolgozó német fiatalember az egyik csereüdültetés alkalmával talált egymásra. Isabelle nagy­mamája mindmáig a megyeszékhelyen él, így a kórházi gyakorlat most egy plusz nagyi-unoka találkozót is eredményezett számukra.

– Örömmel fogadtuk Isabelle jelentkezését, meglehetősen ritka, hogy külföldi egyetem hallgatója tölti kórházunkban a gyakorlatát – mondja dr. Németh László, a neurológia osztályvezető főorvosa. – Reméljük, hogy sok tapasztalatot szerez nálunk, annál is inkább, mivel a képzés jellegéből fakadóan itt több mindenben kipróbálhatja magát, mint Németországban.

– Már gyerekkoromban szerettem doktorost játszani, mindig vonzott az egészségügyi pálya – kezdi a bemutatkozást Isabelle, aki édes­anyjának kö­szönhetően szépen beszél magyarul. – Először mégis biológusnak tanultam, a mesterfokozatot is megszereztem, az így elnyert tudás aztán nagyon jól jött, amikor sikerült bejutnom a homburgi orvos­egyetemre. Két öcsém más pályát választott, egyikük rend­őr, másikuk még tanul.

A fentebb már elsorolt motivációkon túl az is Zala felé terelgette, hogy szerette volna megismerni a magyar egészségügy működését.

– Érdekelt, hogy milyen itt a kórházi ellátás, hogyan kezelik a betegeket, milyen gyógyszereket használnak. Most töltöm első ízben kórházban a gyakorlatot, tele voltam várakozással. Nagyon kedvesen fogadtak, igyekeznek minél több területbe beavatni, s legnagyobb örömömre sok gyakorlati tapasztalattal is gazda­godtam. Nálunk, Németországban az orvostanhallgatók képzése elméletcentrikusabb, nem vehetünk például vért a betegtől, legfeljebb egymáson tanulhatunk. Csak később, rezidensként kerülhetünk a gyakorlat közelébe. Itt azonban megtanulhattam vért venni, infúziót, kanült bekötni. Végignézhettem, miként zajlik a lumbálás, az EEG-vizsgálat, a szakrendelésen találkozhattam SM-­betegekkel, e kór neurobiológiai háttere különösen érdekel. Más osztályok munkájába is bepillanthattam, jártam az intenzíven, s a hátralévő pár napban még a sürgősségire és az újszülött­osztályra is ellá­togathatok. Mindemellett pedig intenzív nyelvgyakorlásnak sem volt utolsó az itt eltöltött idő…

Isabelle nem most jár először Zalában, hiszen a testvérvárosi kapcsolat számos színteret megnyit. Az Egerszeg Fesztivál vagy a Vadpörkölt és Borfesztivál számára ismerős program, s mivel utóbbi éppen e hétvégén esedékes, a nyitányba bele is kóstol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában