vállalati kultúra, morál, lojalitás

2019.09.29. 08:00

Mi a megoldás a munkaerőhiány leküzdésére?

Sok vállalatnál tartanak attól, hogy megváltozott munkaképességű embereket alkalmazzanak, noha az állam által is támogatott foglalkoztatási megoldás hatékonyabbá teheti a csapatmunkát, növelheti a dolgozók társadalmi érzékenységét és jó hatással van a vállalati kultúrára, morálra, lojalitásra, derül ki a Prohuman közleményéből.

ZH

Fotó: pixabay.com

– A megváltozott munkaképességű dolgozók sokféle ágazatban elhelyezkedhetnek, de esetükben természetesen figyelembe kell venni a képzettség és a munkatapasztalat mellett az egyéni képességeket, speciális igényeket is. Ám a munkaerőhiányra racionális megoldás lehet, ha az eddiginél aktívabban nyitnának a cégek olyan foglalkoztatási csoportok felé, mint a diákok, a nyugdíjasok és a megváltozott munkaképességű emberek – mondta Juhász Csongor, az éves szinten közel 12 ezer közvetített munkavállalót foglalkoztató Prohuman ügyvezető igazgatója.

A szakember kiemelte: a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása nem jótékonykodás, hanem racionális gazdasági döntés, miközben számos pozitív társadalmi hatással is bír. S legtöbb esetben a megváltozott munkaképességű emberek életminőségére is kedvező hatással van.

– Nyitottabbá tenné a vállalatokat és több megváltozott munkaképességű dolgozó állhatna munkába, ha a cégvezetők több információval rendelkeznének, ismernék a jó példákat, lehetőségeket, előnyöket – összegezte a szakember. Hozzátette: évről évre nő a megváltozott munkaképességű kiközvetített dolgozók száma a fővárosban és vidéken egyaránt, például könnyű fizikai munkás, varrodai dolgozó, futár, masszőr, pénzügyi asszisztens munkakörben is dolgoznak kollégák.

Juhász Csongor hat fontos gazdasági tudnivalót emelt ki a munkaadók számára megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása esetén: állami támogatás igényelhető a bérre, kiváltható a rehabilitációs hozzájárulás, a társaságiadó-alapot csökkentheti a törvényben meghatározott arányú megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása. Kevesebb a szociális hozzájárulási adó, továbbá pályázaton igényelhető EU-s támogatásoknál kedvező szempontot jelenthet. Fontos azonban, hogy megváltozott munkaképességű dolgozót csak olyan munkára lehet alkalmazni, amely egészségi állapotára tekintettel nem jár hátrányos következményekkel, s évente 5 munkanap pótszabadság jár számukra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában