I. világháborús emlékművet avattak

2019.09.30. 07:00

Angyal vigyázza a hősök emlékét Németfaluban

Szombaton avatták fel a településen az újonnan állított I. világháborús emlékművet, Tóth Dávid budapesti szobrászművész alkotását.

Magyar Hajnalka

A rendezvény egy pillanata, háttérben az emlékmű Fotó: Pezzetta

Ragánné Gyalog Erika polgármester beszédében elmondta, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány pályázatán elnyert 3,5 millió forint adott lehetőséget számukra, hogy emléket állítsanak azon falubelieknek, akik számára sosem adatott meg a hazatérés. A 20. század az emberiség történelmének legvéresebb korszaka volt, s bár az emlékek halványulnak, és a II. világháború poklának is alig vannak már tanúi, még mindig kísért a fájdalmas emlék. Ezt a veszteséget szimbolizálja az emlékmű félbetört kőoszlopa, az előtte lebegő bronz angyal pedig átsegíti a lelkeket a fénybe.

A rendezvény egy pillanata, háttérben az emlékmű Fotó: Pezzetta

A faluból négyen – Ábrahám Gergely, Kovács Vince, Hörcsöki Imre, Pap János – vesztek oda az első világégésben, ám a környező tanyavilág áldozatait még nem volt mód feltérképezni. Amennyiben sikerrel járnak, további nevek kerülhetnek az oszlopra.

Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos felidézte, hazánk gyakran került a történelmi érdekek ütközőpontjába, sokszor kihasználták, de itt vagyunk. Figyelmeztetett, ma is legyünk őrzők a vártán, ki kell állni településünkért, kereszténységünkért és magyarságunkért, mert csak így maradhatunk meg.

Végül Görbe László katolikus atya és Tóth Győző református lelkész megáldotta az emlékművet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában