közös ünneplés

2019.08.23. 07:00

Véradás, sport és örömfőzés is volt a söjtöri Civil Napon

Az önkormányzat által rendezett, Civil Nap elnevezésű programmal ünnepeltek a faluban az elmúlt hétvégén.

Varga Andor

Délelőtt a főzőcsapatok, majd a közönség töltötte meg a rendezvénysátrat

Fotó: Varga Zsuzsanna

Szombaton a Festetics Mária IKSZT-ben és környékén zajlott a rendezvény, melynek indításaként a helyi civil szervezetek képviseletében reggel 11 főzőcsapat látott munkához. A korábbi évekhez képest változás volt, hogy az ételek és készítőik immár nem versenyeztek egymással, a tét alól felszabadulva pedig mindenki igazi örömfőzést produkálhatott. Az ahhoz méltó színvonalú csirkepörkölttel, répával, slambuccal, csülkös babbal és egyéb finomságokkal.

Délelőtt a főzőcsapatok, majd a közönség töltötte meg a rendezvénysátrat
Fotó: Varga Zsuzsanna

Még mielőtt az ételek próbája, a kóstolás elkövetkezett volna, délben Könyves Gábor polgármester hivatalosan is megnyitotta a napot, majd Sághegyi Gellért plébános, a település díszpolgára megáldotta az új kenyeret. Ebből minden résztvevő fogyaszthatott is az ebéd mellé.

A délutáni jó hangulatot Badár Sándor Karinthy-gyűrűs humorista fellépése alapozta meg, miközben kidomborodott a rendezvény karitatív jellege is. Egyfelől elkezdődött a véradás, melyben kora estig 35 donor vett részt; másrészt a Vöröskereszt helyi szervezetének aktivistái tombolajegyeket kezdtek árusítani. Tudni lehetett: aki vásárol ezek közül, a falu óvodájának működését segíti. A szervezők a sorsolás végén büszkén jelenthették be, hogy 71 ezer forint gyűlt össze az akció keretében, ami majd a karácsonyfa alatt okoz a kicsiknek igazi örömet.

A folytatásban több szálon futottak a programok. Az IKSZT könyvtárterme a magaskultúráé volt, hiszen az Operaház művészei énekkel és néptánccal fűszerezett előadásban idézték Szent István alakját, a folyosón pedig a napokban lezajlott 13. söjtöri nemzetközi festő alkotótáborban készült képeket, illetve a természetfotósként is neves helyi háziorvos, dr. Simán László felvételeit tekinthették meg az érdeklődők. A Zalaegerszegi Polgárőr Egyesület gokartokkal és KRESZ-parkkal várt kicsiket és nagyokat, akiknek figyelmére a ZKSE sportnapja is igényt tartott. A viadalok során kiderült többek közt, hogy ki a falu legerősebb asszonya, illetve férfija.

A programot a terveknek megfelelően este nyolc órakor bezárták, pedig bizton állítható: sokan hallgatták volna még a napot reggeltől zeneileg aláfestő Varjasi Gábor, azaz Vagabika zenéjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában