Falvak és tájak

2019.08.06. 07:00

Őrség, Göcsej és Hetés értékeit kutatják a fiatalok

Középiskolások és egyetemisták kutatják az őrségi, hetési és a göcseji tájegységek településeinek értékeit kéthetes táborban.

Korosa Titanilla

A kutatótábor megnyitóján Gáspár Lívia, Horváth László, Marx Mária, Szabóné Zakó Krisztina és Kovács Zoltán szakmai vezető Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Tegnap a városi művelődési központban gyűltek össze a szervezők, a program lebonyolítói és a kutatótábor résztvevői a megnyitóra és az első programra. A rendez­vényen először Horváth László polgármester köszöntötte a diákokat, majd Marx Mária etnográfus egy előadás keretében bemutatta a három tájegységet a fiataloknak.

– A kutatótábor fő célja, hogy azt az érzékeny, fiatal korosztályt szólítsuk meg, ismertessük meg velük a táj­egységekkel kapcsolatos hagyományokat, értékeket, szokásokat, akik előtt ott a jövő. Talán ha megismerik a térség sajátosságait, elmerülnek egy-egy témában a kutatás során, akkor olyan szemlélet lesz a sajátjuk, ami ide köti őket, és nem vágyódnak el Zalából – bocsátotta előre Szabóné Zakó Krisztina szervező. – Ehhez a gondolathoz kapcsolódóan tíz témával készültünk, melyekbe neves szakemberek avatják be a résztvevőket. Kedden például Kepe Zoltán lendvai muzeológus a hetési tájegységről beszél majd, Gubinecz Ákos népzenész a néphagyományokról, Lelkes András természetvédelmi őr pedig a természeti adottságokról. Az előadások után minden délután terepgyakorlaton vesznek részt a fiatalok, tanulmányozzák például az erdő élővilágát, bunkertúrára indulnak és többek között a hetési falvakat is meglátogatják, valamint gasztronómiai napon vesznek részt. A kötelező feladatok után persze szabadprogramot is biztosítunk.

A kutatótábor megnyitóján Gáspár Lívia, Horváth László, Marx Mária, Szabóné Zakó Krisztina és Kovács Zoltán szakmai vezető Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

A kutatótábor egy, a térség több települését is érintő projekt keretében valósul meg. Ennek részleteiről Gáspár Lívia projektmenedzser számolt be.

– A program egyik szabadon választott eleme a kéthetes Őrség–Göcsej–Hetés kutatótábor – tájékoztatott Gáspár Lívia. – Ebbe 35 középiskolás és egyetemista kapcsolódik be, minden nap más feladat és más téma várja őket. A kutatómunkáról kiadvány is készül, melyben bemutatják az eredményeket, illetve minden résztvevő választ egy témát magának a 15 lehetőség közül, melyről elkészít egy 20 oldalas dolgozatot, illetve kisfilmet. Ezeket szeptembertől 10 héten át a Mindentudás Lenti Egyetem programsorozat keretében a helyi iskolákban is bemutatják. Fontosnak tartjuk, hogy maguk a résztvevők mondják el tapasztalataikat a látottakról saját kortársaiknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában