Szívvel-lélekkel készült

2019.08.05. 11:30

Nem csak a hajdinás-szalonnás rétes miatt volt különleges a tótszerdahelyi rétesfesztivál

Levendulás-csokoládés és hajdinás-szalonnás ízesítésű rétest is készítettek szombaton a 19. alkalommal megrendezett rétesfesztiválon.

Benedek Bálint

Évek óta bátran kísérletezik az új ízekkel az eszteregnyei Szorgos Méhecskék csapata, amely ezúttal is kitett magáért. Gazdag kínálatukban a hagyományosabb töltelékekről sem feledkeztek meg, így túró, meggy és kerek répa is került a leheletvékony tésztára.

– Fontos, hogy megmutassuk: a megszokott ízeken túl is lehet finom rétest sütni – mondta Végh Imréné csapatvezető. – A homoktövis, a levendula egészséges, a hajdina pedig alternatív köretként is egyre népszerűbb. A jó rétes titka a kiváló minőségű alapanyag mellett az, hogy szívvel-lélekkel készítjük.

 

A megnyitón Tislér István polgármester örömét fejezte ki, hogy horvát barátaik ilyen nagy számban megjelentek. S bejelentette a friss hírt, miszerint a horvát kormány döntése értelmében megépülhet a Murakeresztúr és Kotoriba közötti új közúti híd és határ­átkelő, ami révén tovább bővíthetők a kapcsolatok.

Bene Csaba, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke elmondta: Tótszerdahelyen érezhető a horvát–magyar barátság, hiszen a határ menti települések nagy számban képviseltetik magukat a rendezvényen.

– Jó látni, hogy a magyarok s a horvátok is szívükön viselik tradícióik őrzését – folytatta. – A magyar kormány hónapokkal ezelőtt döntött a híd felépítéséről, ezért különösen fontos a mostani bejelentés. Az összefogás biztosan eredményes lesz, bár jó látni, hogy az átkelő nélkül is mindenkinek lényeges a kapcsolatok ápolása.

Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke beszédében a fesztivál jelentőségét méltatta, s hogy a gazdag horvát gasztrokultúra nem merül feledésbe, hiszen a nagymamáktól az unokák is megtanulják a réteskészítést.

Ezt követően a mu­ra­ke­resztúri polgármester, Pávlicz Lajos évtizedeken át tartó lelkiismeretes munkája elismerésül oklevéllel jutalmazta kollégáját, Tislér Istvánt.

Eredmények. Túrós: 1. Kiscsillagok, 2. Ruzice, 3. Ízőrzők (mindannyian Tótszerdahely). Tökös-mákos: 1. Ruzice, 2. Csipet Csapat (mindketten Tótszerdahely), 3. Donji Vidovec. Egyéb: 1. Szorgos Méhecskék (Eszteregnye) kerek répás, 2. Podravina káposztás, 3. Donja Dubrava káposztás. A fesztivál rétese: almás rétes homoktövissel és bodzával (Szorgos Méhecskék).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában