2019.08.26. 15:00
Megtalálták Lendva legízletesebb halászlevét
Bár a halászlé nem tartozik a tradicionális muravidéki ételek közé, mégis van némi hagyománya a helyi gasztronómiában. Népszerűsítésére 14. alkalommal szerveztek kulturális műsorral egybekötött főzőversenyt.
A Letenyei Mágusok csapata: Fábián Eszter, Marics Tamás, Kozári Tamás és Kiss Péter Fotó: Gyuricza Ferenc
A szombati versenyre – amely a Vinarium fesztivált nyitotta – 33 csapat nevezett, köztük néhány anyaországi. A Letenyei Mágusok első alkalommal vettek részt a rendezvényen, a csapat főszakácsa, Kiss Péter elmondása szerint leginkább azért, mert mindannyian szeretnek horgászni, s kedvelik a halételeket is. Az általuk készített szegedi típusú halászlé hét különböző halat – pontyot, harcsát, törpeharcsát, fekete sügért, dévérkeszeget, kárászt és compót – tartalmaz, ezek többségét maguk hozták.
A fűszerezésnél az arányok megtartására törekedtek, édes és csípős paprika egyaránt került az ételbe. A rendezvényen nemcsak a legjobb halászleveket díjazták – a versenyt a Radamosi Harangvirág Turisztikai és Művelődési Egyesület nyerte –, hanem minden ételt minősítettek.