Kalandokban gazdag a vakáció

2019.07.04. 12:00

Szepetneken nyelvi tábor, Tótszerdahelyen horgásztábor szórakoztatja a gyerekeket

Még több utazási iroda együttvéve is nehezen tudna annyi programot kínálni nyárra a felnőtteknek, mint amennyi a gyerekek rendelkezésére áll az iskolai szünet beköszöntével. Se szeri, se száma a különféle táboroknak, szabadidős lehetőségeknek.

Szabó Zsófia

A tótszerdahelyi tónál Németh Ádám, Nagy Ákos Benett és Veres Benjámin horgásztáborban tölti a hetet

Élménydús nyár

Jó hír, hogy ma már egyre több gyerek juthat el „üdülni”, az Erzsébet táborokban például 130 ezer gyerek nyaral díjmentesen idén is. Ha szűkebb pátriánkat, azon belül is Nagykanizsát és környékét nézzük, szintén több ezer fiatalnak telik élménydúsan és „kis büdzséből” a nyár. A Nagykanizsai Tankerületi Központ vagy a városi önkormányzat balatoni, valamint Csónakázó-tavi táboraiban rengeteg diák pihen aktívan napközis, illetve bentlakásos táborokban, gyakorlatilag ingyen. Emellett sok szervezet, cég, baráti társaság is rendez nyári programokat gyerekeknek. A városban és vonzáskörzetében közel 100-fajta tábor áll(t) a gyerekek rendelkezésére. A nemrég alakult NagyOn Kanizsa Egyesület csokorba gyűjtötte a táborrepertoárt. Táncos-, vízi, erdei, nyelvi, gasztro-, vallási és kalandtábor – lehetetlen felsorolni a teljes kínálatot. A férőhelyek javarészt már hónapokkal ezelőtt beteltek, ám „last minute” egy-két helyre még mindig be lehet csusszanni.

A kanizsai Kóbor Zoltánné azt mesélte: kisebb leányukkal, a 11 éves Rebekával mindig megbeszélik, mihez lenne kedve a nyári vakáció alatt.

– Rebeka igényli is, hogy mehessen táborba. Szeret társaságban lenni és élménydúsan tölteni a vakációját. Az érdeklődési körének megfelelően, vele együtt választottuk ki, hová menjen. Idén is részt vesz az állatvédő táborban, majd a homokkomáromi imatáborban és a tánccsoportjának nyári felkészítőtáborában is – mondta Kóbor Zoltánné.

Menjen-e el otthonról a gyerek, vagy töltse pihenéssel, megszokott, családi közegében a nyarat? Istiván Krisztina pedagógus azt mondta: a fiataloknak is kell a feltöltődés, mivel sok helyütt kell helytállniuk tanév közben.

– A gyerekkel együtt döntsünk, ne pedig helyette. Testhezálló, érdeklődési körének megfelelő programot válasszunk. Egyúttal arra is figyeljünk, hogy fejlessze a képességeit a tábori lét, ugyanakkor játékos és szakszerű legyen – fogalmazott Istiván Krisztina.

Szepetneken immár negyedszázada várják szünidőben vakációzni a gyerekeket. A helyi Királyi Pál Általános Iskola, a német nemzetiségi önkormányzat és az IKSZT több mint félszáz fiatalnak teszi élménydússá július első hetét a német nemzetiségi nyelvi és hagyományőrző táborban. Amin a sok támogatásnak köszönhetően jelképes összegért vehetnek részt a gyerekek.

Unger Ilona, a nemzetiségi önkormányzat elnöke jelezte: felnőtt már náluk a táborban egy generáció, több gyermeknek a szülei is vakációztak itt kiskorukban. Szepetneken sokak számára egyfajta hitvallás, önzetlen odaadás, hogy tábort szervezzenek a fiataloknak.

– Számos programmal kedveskedünk a gyerekeknek a héten: sorversenyekkel, benti foglalkozásokkal, s a tábor zárásaként Ausztriában kirándulunk – mondta Unger Ilona.

Kissné Modor Constance nyelvtanár szerint arra is kiváló a tábor, hogy a nyelvtanuláshoz – játékos formában – kedvet csináljon. Úgy látja, aktívak a gyerekek, kiveszik részüket a játékokból.

Nyelvi tábor Szepetneken

A szepetneki tábort általános iskolásoknak hirdetik meg. Tóth Virág ősszel már középiskolába megy. Jól boldogul a némettel, nemrég nyelvvizsgát szerzett.

– A társaság miatt is szeretem a tábort, valamint frissen tartja a gyakorlás a nyelvtudásomat – fogalmazott a lány.

Szepetneken játékosan tanulnak idegen nyelvet a gyerekek, köztük Vlasics Barnabás, aki egy bot segítségével német nyelvű üzenetet próbál kipiszkálni a dobozból Fotók: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A hetedikes Gergály Bálint a csapatversenyeket szereti.

– Kedvenc feladatom az volt, amikor egy kis lavórban betűtészta volt, és abból kellett német szavakat, mondatokat kirakni – árulta el a kissrác.

Tótszerdahelyen pecáznak

Tótszerdahelyen kis pecásokkal telt meg a tópart. Itt a héten 28 lurkó, köztük egy kislány horgászik. A Letenyei Mura Horgászegyesület harmadszor szervezett tábort. Az egyesület ifjúsági tagozatának vezetője, Rodek Attila elmondta: fő céljuk, hogy az ötnapos napközis táborban a gyerekek „pecainjekciót” kapjanak és megfertőződjenek a halfogás élményével. Mobiltelefont egyikük kezében sem látni…

– Fontos, hogy a virtuális világból kiszakítva vegyék észre természeti kincseinket. Sokan dolgozunk azért, hogy a gyerekek élvezzék a tábori lét minden percét – mondta Rodek Attila, miközben a parton sürgö­lődtek a kis pecások.

A tótszerdahelyi tónál Németh Ádám, Nagy Ákos Benett és Veres Benjámin horgásztáborban tölti a hetet

Egyikük, a 8 éves Németh Ádám már fogott halat.

– Könnyen ment, mert öt éve horgászom. Van horgászengedélyem, fogtam már tök nagy pontyot is – ecsetelte a kisfiú. – Akkor is horgászom, amikor nincs tábor. Amúgy én döntöttem el, hogy jövök, persze, anyuék is mondták – ecsetelte a kisfiú, miközben barátjával, Nagy Ákos Benett-tel az orsót ellenőrizék a botokon.

A legfiatalabb, hatéves táborlakó, Kővágó Damír először vesz részt a programon.

– Mindenki vigyáz rám, jól érzem magam. Picit azért hiányoznak anyuék. Nyáron még megyünk nyaralni is, úgyhogy nem fogok unatkozni – részletezte Damír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában