Egy ideje csak a tanításra, s a gyerekekre koncentrál

2019.07.02. 07:00

Elismerésben részesült dr. Pintér Ferenc a kanizsai kampusz diplomaosztó ünnepségén

Pedagógus szolgálati emlékérmet vehetett át dr. Pintér Ferenc nemrégiben a Pannon Egyetem nagykanizsai kampuszának diplomaosztó ünnepségén. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a pályán eltöltött 47 évet ismerte el.

Benedek Bálint

Dr. Pintér Ferencnek a Pannon Egyetem kanizsai kampuszának diplomaosztó ünnepségén adták át az újabb szakmai elismerést Fotó: Szakony Attila

A kitüntetést azok a pedagógusok kapták meg, akik legalább 25 évet töltöttek a katedrán. A 70. születésnapját a napokban ünneplő csurgói születésű matematika-fizika szakos középiskolai tanár ezt a követelményt majdnem megkettőzte. Dr. Pintér Ferenc tartalmas életpályáját számos díjjal ismerték el, kivételesen j matematikai tehetséggondozó hálózatot épített ki a megyében és országszerte is rendszeresen számítanak a tudására, tapasztalatára. A gyerekek iránti rajongása, és szerénysége miatt sokan tekintik példaértékűnek munkáját.

– Már kanizsainak számítok, hiszen az azóta megszűnt Petőfi-iskolába jártam, ahol Kaczeus Antal világos, közérthető magyarázatával megszerettem a matematikát, ráéreztem a logikus gondolkodásra – mesélte dr. Pintér Ferenc. – Aztán a Landler (ma Batthyány) gimnáziumban érettségiztem, s innen a Szegedi Tudományegyetemre vezetett az utam, ahol 1972-ben diplomáztam. Majd visszakerültem a régi szakközépiskolámba, ahol 2012-es nyugdíjba vonulásomig tanítottam.

Dr. Pintér Ferencnek a Pannon Egyetem kanizsai kampuszának diplomaosztó ünnepségén adták át az újabb szakmai elismerést Fotó: Szakony Attila

Elmondása szerint ha újrakezdené a pályáját, ismét a katedrát választaná. Igyekezett szinte mindenben részt venni, tájfutó versenyeket szervezett, később már sakkcsapatokkal szerepelt különféle bajnokságokban. Legnagyobb eredményének azt tartja, hogy Vajda István zalaegerszegi kollégájával meghonosíthatta a matematikai tehetséggondozást a megyében. Korábban Debrecenben egy konferencia foglalkozott a témakörrel. Ekkor eldöntötték: megvalósítják, s Kóbor Vilmos szakfelügyelő jó szemléletének hála elindulhattak az úton. Havonta egyszer, ingyenesen a zalai diákok a legjobb tanároktól kapták a képzést, nyáron pedig tábort szerveztek. Ezután 1993-ban elindult a Matematikai Tehetségekért Alapítvány, melyet kibővítettek lehetőségekkel. A matematikadoktori cím megszerzése után viszont már csak a tanításra, a gyerekekre koncentrált.

– A pedagógia nagyon egyszerű dolog: szeretni kell a gyereket – tette hozzá. – A matematikatanárnak félig-meddig színésznek kell lennie, hogy eladja azt a produkciót, vagyis a tananyagot a diákjainak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában