Kék Hullám

2019.07.09. 13:19

A legjobb strandok között a zalaiak – Különdíjas fürdőhelyek is vannak a térségben

Mindegyik nyugat-balatoni település büszkélkedhet öt csillagos stranddal – hangzott el azon a sajtótájékoztatón, melyet Keszthely, Gyenesdiás, Vonyarcvashegy és Balatongyörök polgármestere tartott a Kék Hullám zászló strandminősítő verseny eredményhirdetése után.

Keszey Ágnes

Biró Róbert, Péter Károly, Gál Lajos és Ruzsics Ferenc a legjobb minősítést jelző Kék Hullám zászlóval

A Balatoni Szövetség standminősítő kiírására idén 35 fürdőhely jelentkezett. Az értékelő bizottság vizsgálta a parkolási viszonyokat, a vizesblokkok állapotát, tisztaságát, a strand akadálymentesítését, a környezet állapotát, a játszóterek minőségét, árnyékoltságát. Figyelembe vették a sportolási lehetőségeket, és a gyerekbarát szempontokra (pelenkázó, családi öltöző) is odafigyeltek. Vizsgálták a strandi vendéglátóhelyek kínálatát és egyéb szolgáltatásokat (WIFI, értékmegőrző stb.). A fürdőhelyeket egytől öt csillagig értékelték. Idén a legtöbb pontszámot elért strand a Csopak Községi Strand lett. Zalába két különdíj is jutott: a Balaton Családbarát Strandja a gyenesdiási Diási Játékstrand, a Balaton Kerékpárosbarát Strandja pedig a vonyarcvashegyi Lido strand. A Zala Megyei Önkormányzat különdíját érdemelte ki a keszthelyi Városi Strand. Mindegyik fürdőhely öt csillagos minősítésű. Szombaton a négy zalai balatoni település polgármestere közös sajtótájékoztatót tartott, ahol házigazdaként Gál Lajos polgármester felidézte: évek óta az élmezőnyben szerepel a nyugat-balatoni térség a minősítő rendszerben.

- Gyenesdiás a családbarátságot célozta meg azzal, hogy a gyerekközpontúság és mindazon élményelemek, melyek a generációk összetartását hozzák magukkal, meg tudjanak jelenni-mondta a 2016-ban a legzöldebb strand címet, két éve ugyancsak a mostani minősítést, tavaly pedig a legtöbb pontot kiérdemelt nagystrandról a településvezető. Hozzátette: a biztonság érdekében idénre kiépítettek egy hangosbemondó rendszert, mellyel vihar közeledtével felhívják az emberek figyelmét a veszélyhelyzetekre és ezek megelőzésére. A szomszédos település, Vonyarcvashegy strandja a mostani biciklisbarát minősítést megelőzően korábban két alkalommal is elnyerte a legsportosabb strand címet. Péter Károly polgármester is kiemelte a biztonságot, melynek érdekében hétvégente tartanak foglalkozásokat gyerekeknek és fiataloknak a vízimentők és egy biztosító közreműködésével a balatoni veszélyhelyzetekről és az újraélesztésről. Bíró Róbert, a szomszéd település polgármestere felidézte: két éve a balatongyöröki fürdőhely kapta legtöbb pontszámot, tavaly pedig a legzöldebb strand címet. Itt a tervek között szerepel a kerékpáros szolgáltatások fejlesztése. Keszthely polgármestere, Ruzsics Ferenc pedig arról szólt, hogy a Városi strandon egy pályázat segítségével fejlesztések valósulnak majd meg a jövő évi szezonkezdetre. A legmagasabb pontszámokat kiérdemelt fürdőhelyek közül a többi zalai strand közül a keszthelyi Libás és az először benevezett gyenesdiási Lidó négy, a keszthelyi Helikon strand pedig három csillagot kapott.

Biró Róbert, Péter Károly, Gál Lajos és Ruzsics Ferenc a legjobb minősítést jelző Kék Hullám zászlóval

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában