A zalai zászlós bor megteremtésén munkálkodnak

2019.06.12. 15:00

Szakmai nap a Zalai Borúton

Május utolsó hetében rendezték meg a Zalai Borút Egyesület szakmai napját. Az eseményt a Kisszentgróti Borházban tartották az Interreg V-A Szlovénia–Magyarország Együttműködési Program által támogatott „Szőlőhegyi Piknik” projekt keretében. Varga Eszter, a Zalai Borút Egyesület elnöke és Bangó Bernadett, a Zalaszentgróti Hegyközség elnöke köszöntője után a szőlősgazdák számára hasznos szakmai előadások következtek.

ZH

A Zalai Borút Egyesület által szervezett nemzetközi verseny díjazottjai az oklevelekkel Fotó: ZH

Kovács Barnabás, a Pannon Egyetem Georgikon karának tanársegédje a METOS rendszer áttekintő ismertetésével, a célzott növényvédelem fontosságára hívta fel a figyelmet. A rendszer használata jelentősen javítja a növényvédelmi munkák hatékonyságát, mivel komplex adatokat szolgáltat a szél­irányról, a szélsebességről, a hőmérsékletről és a csapadék mennyiségéről is.

Ezután Martincsevics István, a Zalai Borút Egyesület alelnöke bemutatta a „Szőlőhegyi Piknik” projekt eddigi eredményeit, amely program hozzájárul a szlovén–magyar határmenti turizmus fejlesztéseihez.

Fekete Tamás és Kovács Szabolcs, a Zalakarosi Turisztikai Nonprofit Kft. képviseletében a virtuális infokommunikációban rejlő lehetőségek egyik közeljövőben létrejövő eszközét, a többnyelvű Bornavigátor nevű alkalmazást mutatta be. Ez az applikáció interaktív módon vezeti majd körbe a felhasználót az egyes borturisztikai állomásokon, a zalai és dobronaki borutakon egyaránt. A magyar–szlovén közös alkalmazás célja, hogy hatékony marketingtevékenységgel és az értékesítés támogatásával elősegítése a turisták számának növelését és meghosszabbítsa ott-tartózkodás idejét.

A Zalai Borút Egyesület által szervezett nemzetközi verseny díjazottjai az oklevelekkel Fotó: ZH

A zalai borászok célul tűzték ki a Zalai Borvidék zászlós borának megteremtését. A kezdeményezés fontosságát és a márka létrehozásához kapcsolódó szakmai munkák előrehaladását Tarsoly Róbert borász ismertette.

A program zárásaként átadásra kerültek a Zalai Borút Egyesület által szervezett nemzetközi borverseny díjazottjainak oklevelei is. A versenyen választották ki Zalaszentgrót város borát is, amelyet a fehér-, a vörös- és a rozé borok kategóriában is Dóka Éva pincészetének egy-egy bora nyert el. A Zalai Borút Egyesület bora címet 2019-ben a fehérborok közül a Csali Szőlőbirtok 2012. évi Olaszrizling jégbora, a vörösborok közül Dóka Éva pincészetének 2017. évi Cabernet Franc bora nyerte el.

A szakmai napon a jelentős számban megjelent zalai borászok mellett szlovén gazdák is tiszteletüket tették, így lehetőség nyílt újabb nemzetközi kapcsolatok építésére és a meglévő sikeres együttműködések elmélyítésére is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában