gyümölcsöző barátság

2019.06.19. 14:00

Húszéves a Horvát Köztársaság nagykanizsai konzulátusa

A Horvát Köztársaság magyarországi konzulátusa 20 éve a Rozgonyi utcában működik. A jeles esemény alkalmából kedden horvát és zalai prominens személyiségek előtt tartottak táblaavató ünnepséget.

Benedek Bálint

Dénes Sándor polgármester az évforduló alkalmából emléklappal ismerte el a konzulátus és dr. Koósz Attila munkáját

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A vendégeket dr. Koósz Attila, a Horvát Köztársaság tiszteletbeli konzulja fogadta, aki a rendezvény előtt elárulta: az alapköveket dr. Karagics Mihály, volt tiszteletbeli konzul rakta le, akinek nem volt könnyű dolga, de sok segítséget kapott a város vezetésétől.

– Szerteágazó feladatunk van, mivel a Mura mentén közel nyolcezres horvát kisebbség él, az ő érdekeiket szintén képviselnünk kell, ahogyan a horvát állampolgárokét – mondta dr. Koósz Attila. – Egy éve lettem tiszteletbeli konzul, az azóta eltelt időben a város hathatós segítségével, illetve önerőből felújítottuk a konzulátust. Jelenleg és a jövőben is arra törekszem, hogy a határon átnyúló pályázatokban segítsem a munkát.

A konzulátus előtt tartott ünnepségen Dénes Sándor polgármester köszöntötte a jelenlévőket. Mint elmondta: a hírekből tudható, hogy az alapítást is nagy érdeklődés övezte, hiszen nem mindennapos esemény egy ilyen konzulátus létrejötte.

Dénes Sándor polgármester az évforduló alkalmából emléklappal ismerte el a konzulátus és dr. Koósz Attila munkáját Fotó: Szakony Attila

– Megtiszteltetés és elismerés volt a városnak, s az eltelt két évtized munkájának köszönhető, hogy most ünnepelhetünk – tette hozzá a városvezető. – Az épületben székel a horvát nemzetiségi önkormányzat is, velük ugyancsak kiváló a kapcsolatunk. Az elmúlt években sok közös projektnek lehettünk részesei, sőt a jövőben újabb megállapodások várhatók a népeink között.

Ezt követően Dénes Sándor a jubileum alkalmából oklevéllel jutalmazta dr. Koósz Attilát.

A folytatásban dr. Karagics Mihály volt tiszteletbeli konzul lépett a mikrofonhoz. Beszédében kiemelte: húsz évvel ezelőtt pozitív, kedvező politikai légkörben kezdte meg tevékenységét a horvát konzulátus.

Suha György nagykövet, miniszteri biztos az ünnepségen mondott beszédében emlékeztetett: a magyar diplomáciai igazgatás számára egyre fontosabbak a konzuli képviseletek, külön hangsúlyt fordítunk ezekre. A kanizsai konzulátus a legkiválóbbak közé tartozott, s a jövőben is számíthatnak a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatására.

Az ünnepség zárófelvonásaként dr. Mladen Andrlic, a Horvát Köztársaság nagykövete, dr. Koósz Attila és Suha György együtt leplezték le a konzulátus új információs tábláját.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában