Nyolc város szövetsége

2019.06.06. 11:30

Balaicz Zoltán lett a Pannon Városok Szövetségének elnöke

Balaicz Zoltán polgármestert választotta elnökül szerdai ülésén a Pannon Városok Szövetsége.

Magyar Hajnalka

Az ülés résztvevői, elöl középen a régi és az új elnök, Dénes Sándor, valamint Balaicz Zoltán Fotó: Seres Péter

Az elnöki stafétabotot Dénes Sándortól, Nagykanizsa polgármesterétől vette át a megyeszékhely első embere a járműipari tesztpálya technikai épületében megtartott összejövetelen.

A választást megelőzően Balaicz Zoltán köszöntötte a nyolc város együttműködésére épülő grémium tagjait. Szólt Zalaegerszeg innovatív fejlesztéseiről, a gyarapodó gazdaságról. Kiemelte, az együttműködés erősítésére kínál módot az is, hogy 2023-ra Veszprém, illetve hozzá kapcsolódva a Balaton-felvidék és Bakony nyerte el az Európa kulturális fővárosa címet. E lehetőségből nemcsak a „királynék városa” profitálhat, hanem minden olyan település is, amely képes kapcsolódni a projekthez. Zalaegerszeg ezek közé akar tartozni – hangoztatta a polgármester.

Az ülés résztvevői, elöl középen a régi és az új elnök, Dénes Sándor,
valamint Balaicz Zoltán Fotó: Seres Péter

Ezt követően Porga Gyula, Veszprém polgármestere bemutatta az Európa kulturális fővárosa 2023 projekt főbb tartalmait, majd a tanácskozás résztvevői a tesztpályával ismerkedtek.

A Kőszegi Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete által koordinált Pannon Városok Szövetsége tevékenységéről a szerveződés egyik motorja, Gaál Zoltán professor emeritus tájékoztatta a sajtót. Megtudtuk: a nyolc város – Tata, Veszprém, Pápa, Kőszeg, Szombathely, Keszthely, Nagykanizsa és Zalaegerszeg – együttműködését négy évvel ezelőtt a Pannon Egyetem rektora kezdeményezte, avval a céllal, hogy a pannon városok közelebb kerüljenek egymáshoz. Azóta elsősorban kulturális és oktatási területen dolgozták ki az együttműködés platformjait. A szövetség irányítása rotációs elven működik, minden évben más polgármester látja el a feladatot, s az ő kabinetje biztosítja a szervezői potenciált.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában