versenyeredmények

2019.06.05. 17:30

Amikor a tehetség és a szorgalom meghozza gyümölcsét – A Zrínyi-gimnázium diákjainak tanulmányi sikerei

Abban a szerencsében van részünk, hogy a tanévek végén rendre találkozhatunk a közeljövő kitűnő szakembereivel. A Zrínyi Miklós Gimnázium tanulói fontos országos versenyekről hozzák el a legjobb helyezéseket. Egy csokorra valót nyújtunk át.

Arany Horváth Zsuzsa

A diákok elöl ülnek: Sepsi Csombor Márton, Horváth Ádám, Horváth Kíra Csenge, Molnár Bence, Mészáros Péter. Felkészítő tanáraik pedig mögöttük állnak: Kovács Tibor, Pálovics Róbert, Ipcsics Csilla, Horváth Attila (az intézmény igazgatója) és Stárics Roland Fotó: A szerző

„Nagyon, okos, nagyon tehetséges, nagyon szorgalmas, nagyon sokrétű, nagyon céltudatos.” Ekképp foglalta össze Juhász Tibor tanár a tanítványa erényeit. A tegnapi beszélgetésen a 12. osztályos Mészáros Péter felkészítője nem tudott jelen lenni, de szavai mindenkire érvényesek. Mészáros Péter a középiskolások legfontosabb, a felvételit is befolyásoló versenyén, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV) az informatika alkalmazás kategóriájának második helyezettje lett.

– Olyan sok időt nem töltök a számítógép előtt, az időt igyekszem jól beosztani – válaszolta a kérdésemre Péter, aki a műszaki egyetemre készül mérnök-informatikus szakra. – A tavalyi felkészülésemet egészítettem ki. Kiskoromtól érdekelt a számítógép, amikor még a betűket sem ismertem.

– A legbüszkébb az OKTV első helyezésemre vagyok – tájékoztatott Molnár Bence, aki a Less Nándor földrajzverseny 10–12. évfolyamos kategóriáját nyerte, de csapatban a PénzTár versenyen Péterrel első helyezést ért el. – Szerintem kell a diák lelkesedése és kell a motiváló tanár, jó pedagógus, aki segít átlendülni a nehéz időszakokon. A földrajz számomra hobbi, ezért nem élem meg munkának. Amúgy közgazdász pályára készülök.

A diákok elöl ülnek: Sepsi Csombor Márton, Horváth Ádám, Horváth Kíra Csenge, Molnár Bence, Mészáros Péter. Felkészítő tanáraik pedig mögöttük állnak: Kovács Tibor, Pálovics Róbert, Ipcsics Csilla, Horváth Attila (az intézmény igazgatója) és Stárics Roland Fotó: A szerző

Horváth Kíra Csenge a Less-verseny 9. osztályos kategóriáját nyerte meg, egyébként Bencével együtt tavaly is az élen végeztek.

– Szerintem a folyamatos tanulás hoz eredményt, én nem hagyom az utolsó pillanatra a felkészülést – avatott a módszereibe a természetföldrajzot kedvelő Kíra, aki a földrajzzal kapcsolatos területek felé tájékozódik.

Stárics Roland Kíra és Bence felkészítője, aki szakköri keretek között is foglalkozik a diákjaival.

– Bence az iskola történetének 18. OKTV I. helyezettje – mondta a Stárics Roland, kiemelve a munkabírást, s hozzátéve, Bence OKTV pályamunkája egyetemi szakdolgozat színvonalú volt.

A tizedikes Sepsi Csombor Márton korcsoportja első helyezettje lett az országos Nemes Tihamér nemzetközi informatikai verseny döntőjében. A műszaki felsőoktatásban szeretne továbbtanulni.

– Elég könnyen tanulok, az időbeosztással nincs gondom – mondta Márton, akiről kiderül, minden tantárgyból kiváló. Ipcsics Csilla tanárnő tanítványa szorgalmát és kivételes tehetségét emelte ki.

Horváth Ádám (10. oszt.) a Mikola Sándor fizikaverseny és az Arany Dániel matematikaverseny idei győztese.

– Energiaminimumra törekvő vagyok és halogató, de ha érdekel egy matekfeladat, akkor lelkesedem. Azért szükség van Kovács Tibor tanár úr noszogatására. A felkészülés csak addig nyűg, amíg neki nem kezdek.

– Ádámnak örömöt okoz a problémamegoldás, s tudni kell róla, másképp közelít a feladatokhoz, nem átlagos a gondolkodásmódja, ez az erőssége – tette hozzá Pálovics Róbert tanár úr.

– Három elemből áll a siker: tehetség, kitartás és a tanári iránymutatás elfogadása – szögezte le Kovács Tibor, Márton és Ádám osztályfőnöke.

– Ezt az évet minden zavaró körülmény ellenére nagyon sikeresen zárjuk – mondta Horváth Attila igazgató. – Országos első helyezésünk 8-10 körüli, az OKTV-n 16-an jutottak a döntőbe. Mindezt jó belépőnek gondolom a 125 éves jubileumi tanévre, amit ősszel ünnepelünk.

A Zrínyi-gimnázium mindenféle rangsorban az ország legjobb 10 gimnáziuma közt foglal helyet. Az igazgató a hozzáadott értéket mérő statisztikában elért előkelő 7. helyükkel cáfolta azt a közkeletű vélekedést, miszerint „a Zrínyi leigazolja a legjobb gyerekeket, és nem rontja el őket”. Az első fele igaz, de az eredményes tehetséggondozás sok munkát igényel tanártól, diáktól egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában