előadások a függőségekről

2019.06.21. 07:00

A kistolmácsi táborban szenvedélybeteg fiatalok meséltek a démonaikról

Nyílt őszinteséggel beszéltek a ráckeresztúri rehabilitációs otthon lakói függőségeikről és azok hatásairól csütrötökön a Zala Megyei Rend­őr-főkapitányság kortárs segítő táborában.

Benedek Bálint

Baranyai Bálint (balról), Goda Napsugár, Fati, Szép Mínea Dalma, Tánczos Gréta Lujza a függőségekről hallott előadásokat

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szakony Attila

A kortárs segítő táborba 25 nagykanizsai, nyolcadik és kilencedik évfolyamos diák nyert felvételt, akik élményeken keresztül tanulhatják meg, illetve élhetik át a jövőjük szempontjából lényeges állomásokat.

– Fontos, hogy tudják, milyen veszélyhelyzetek leselkednek rájuk a nagybetűs életben – fogalmazott Bükiné Papp Zsuzsanna rendőr alezredes, a ZMRFK bűnmegelőzési alosztályának vezetője. – Nagy hangsúlyt fektetünk az önismeretre, kommunikációra, problémamegoldásra és konfliktuskezelésre. A ráckeresztúriak személyében olyan fiatalokkal ismerkedhetnek meg, akik meghoztak már néhány nagyon rossz döntést. Most próbálnak új utat találni az életüknek. Felvázolták az úgynevezett drogkarrierjüket, továbbá azt, hogy ez milyen érzéseket, hatásokat váltott ki a személyes, a társas kapcsolataikra, továbbá a pszichés állapotukra.

Baranyai Bálint (balról), Goda Napsugár, Fati, Szép Mínea Dalma, Tánczos Gréta Lujza a függőségekről hallott előadásokat Fotó: Szakony Attila / Zalai Hírlap

A magyarországi református egyház kallódó ifjúságot mentő missziójából érkezett Fati. A férfi elárulta: a polgári nevét nem töltötte meg élettel, ezért az új énjével együtt azt elhagyta. Három társával együtt a ráckeresztúri székhelyintézményben 35 fő gyógyul, akik közül most a jelentős változást átélt férfiak tartottak előadásokat a fiataloknak. Ők ma már szívesen beszélnek a múltjukról és a felépülésről.

– Szenvedélybeteg vagyok, az alkohollal már nyolcévesen kapcsolatba kerültem – folytatta. – Ez később csak fokozódott, egyre többet ittam, s elveszítettem a kontrollt. Az utcán töltött gyerekkorom után javítóintézetbe kerültem három évre, ahol megismerkedtem a marihuánával, aztán jött az amfetamin és végül a heroin. Háromszor élesztettek újra, komoly betegségeket kaptam el a koszos anyagoktól. Most gyógyulófélben ilyen múlttal a hátunk mögött az élet értékére és jelentőségére hívjuk fel a diákok figyelmét.

A táborlakók közül Baranyai Bálintot, Szép Mínea Dalmát, Goda Napsugárt, Tánczos Gréta Lujzát megérintették a hallottak. Elmondásuk szerint egyelőre még nem tudták feldolgozni az őszinte, nyílt szívű férfiak történeteit. Ehhez időre van szükségük, ám a barátaikkal biztos megosztják majd az élményeket, s akkor felszínre kerül az, hogy a különféle függőségek milyen károsak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában