európai parlamenti választások

2019.05.24. 11:30

Vasárnap szavaz az ország: EP-választási aktualitások

Zalában közel 225 ezer választópolgárt vettek névjegyzékbe, 2424-en jelentkeztek át ide más megyékből, míg a megyén kívül átjelentkezéssel szavazó zalaiak száma 2738 fő lesz vasárnap.

Hajdu Péter

Dr. Mester László az EP-választás aktualitásait ismerteti sajtótájékoztatón Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Ezeket az adatokat tegnap dr. Mester László megyei főjegyző, a Zala Megyei Területi Választási Iroda vezetője osztotta meg a vasárnapi, európai parlamenti választások előtti sajtótájékoztatóján. A szavazás egyik aktualitásaként elmondta, hogy újabb átjelentkezéseket már nem fogadnak, viszont ma 16 óráig az átjelentkezettek visszavonási kérelmet benyújthatnak még az illetékesekhez. Érdekességként közölte, más megyékből a legtöbben, 655- en Hévízre jönnek szavazni, Zalaegerszegre 327-en, Keszthelyre 310-en.

Dr. Mester László, a Zala Megyei Választási Iroda vezetője a május 26-i EP-választásokkal kapcsolatos eddigi adatok között arról is szólt, hogy a megyénkből átjelentkezett 2738 szavazó közül legtöbben Budapesten fognak majd voksolni, 1429-en, Pest megyében 233-an, Győr-Moson-Sopronban 163-an, Somogyban 156-an.

Zala megyében nem lesz olyan szavazókör, ahol 1500 fölött lenne az ott névjegyzékben levő választók száma. Ez azért fontos, mert a tavalyi törvénymódosítás óta, ahol az 1500-at meghaladja a választópolgárok száma, ott további 4 póttagot be kell vonni a választási bizottság munkájába.

Elhangzott az is, hogy a megyében eddig 1333 kérelem érkezett mozgóurna igénybevételére, de ez a szám még nem végleges. Ugyanis az idei választás egyik változása a mozgóurnával kapcsolatos. Mozgóurnás kérelmet már csak személyesen vagy ügyfélkapun keresztül lehet benyújtani a választási irodához pénteken 16 óráig. A választás napján a szavazatszámláló bizottságtól is kérhető a mozgóurna, de a korábbi 15 órás határidő helyett csak déli tizenkét óráig.

Dr. Mester László az EP-választás aktualitásait ismerteti sajtótájékoztatón Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Dr. Mester László emlékeztetett: az EP-választáson listás szavazás zajlik, tehát mindenki egy szavazólapot kap, amin a pártlisták találhatók, nem ABC-rendben, hanem a Nemzeti Választási Bizottság általi sorsolás szerint.

A magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar választópolgárok levélben szavazhatnak. Összesen 378.481 választópolgár kért választási levélcsomagot. Ők vagy postán tudják eljuttatni voksukat a Nemzeti Választási Irodának, vagy személyesen is leadhatják az ország 106 országgyűlési egyéni választókerületében. Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen is lesz a polgármesteri hivatalban erre a célra kihelyezett urna.

Mint ismert, a választás során nincs kampánycsend, a megkötés csupán annyi, hogy a szavazás napján a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méteres körzeten belül nem szabad kampánytevékenységet folytatni, illetve azon kívül sem, ha az a körzeten belül tartózkodó választót befolyásolhatja, például hangosbemondó alkalmazásával.

A választás napján jogorvoslati fórumként a területi választási bizottság működik a Megyeházán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában