Az egész térségnek fontos az újabb közúti kapcsolat

2019.05.10. 10:00

Sínen van a Murakeresztúr és Kotoriba közötti híd ügye

A győzelem napja és a második világháború 74 évvel ezelőtti befejezése kapcsán a murakeresztúri és kotoribai általános iskolások szerdán elzarándokoltak a Mura-folyón átívelő vasúti hídhoz.

Horváth-Balogh Attila

Ezzel is ki akarták fejezni, milyen fontos a határ két oldalán élőknek, hogy mihamarabb megépüljön a gyalogos-, kerékpáros-, illetve személy­autó-forgalmat is lehetővé tevő új, közúti híd és határátkelő.

Murakeresztúri gyerekek a vasúti hídnál. A kotoribaiak ennek túlsó végéig jutottak el
Fotó: ZH

– A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola és a horvátországi Kotoriba általános iskolája 25 éve testvér­intézmény – mondta el Kovácsné Kővágó Anna, előbbi vezetője. – Ám az együttműködést nehezíti, hogy bár légvonalban csak pár kilométer választja el a két települést, ha meg akarjuk látogatni egymást, 60 kilométeres kerülőt kell tennünk. Ezért gondoltuk úgy a kotoribai kollégákkal, hogy 20-20 gyerekkel felkeressük a vasúti hidat és (mivel ezen átmenni nem tudtunk egymáshoz) felhívjuk a figyelmet a helyzet abszurditására.

Az új közúti átkelő és híd ügye sínen van. Tislér Istvántól, a Mura Régió Európai Területfejlesztési Társulás elnökétől megtudtuk: a NIF Zrt.-vel pályázatot nyújtottak be a kiemeltté nyilvánított projekt engedélyes terveinek elkészítésére.

– Úgy tudom, május végéig a horvát–magyar szándéknyilatkozatot is aláírják, hiszen az együttműködésről már mindkét kormány határozott – jelezte Tislér István. – Örülünk, hogy 20 év várakozás után végre elindult a megvalósulás felé a projekt. Amint elkészül az új híd, Nagykanizsáról gyorsabban elérhető lesz Kapronca, mint Zalaegerszeg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában