a jó termés érdekében

2019.05.27. 07:00

Megyeszerte borral locsolták a szőlő védőszentjének szobrát

Dél-Zalában több településen is tartottak Szent Orbán napján ünnepséget a jó szőlőtermés reményében.

Szabó Zsófia

Homokkomáromban Kulik Gergely és Tőtős Hortenzia Sánta Istvánnal koccintott

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Szabó Zsófia

Zalakaroson a helyi közösségi ház és könyvtár szervezésében rendezték meg a szőlő, a bor és a gazdák patrónusának ünnepét a Szent Orbán-szobornál. Novák Ferenc polgármester beszédében kiemelte: a térség mindig híres volt kiváló borairól és szőlőjéről.

– Huszonhárom éve ünnepeljük városunkban Szent Orbán napját. Zalakaroson több olyan rendezvény van, amely a szőlőművelés és a borkészítés hagyományaira épül. Jelen esetben viszont azért fohászkodunk a szenthez, hogy ne legyen fagykár, ami a fejlődő szőlőben kárt tesz. Továbbá a népi hiedelmekben is bízunk. Egyik mondás szerint ha Orbán napján jó az idő, akkor magas cukorfokkal érik be a szőlő. A mostani hétvégén kegyesek hozzánk az égiek, hét ágra süt a nap, így reméljük, a jóslat beteljesül – mondta Novák Ferenc, aki az ünnepség keretében borral locsolta meg a négy égtáj irányából Szent Orbán szobrát.

A hagyományőrző program sok érdeklődőt vonzott. Kanizsai túracsoportok népes családja mellett a fürdőváros lokálpatrióta lakói, köztük a Zalakarosi Dalárda Vegyeskar tagjai is részt vettek a rendezvényen.

Homokkomáromban Kulik Gergely és Tőtős Hortenzia Sánta Istvánnal koccintott
Fotó: Szabó Zsófia / Zalai Hírlap

– Különösen fontos számunkra Szent Orbán ünnepe, amely nemes hagyományokat ápol – mondta Gönczöl György, a Zalakarosi Dalárda Vegyeskar vezetője. – Sok szőlősgazda tevékenykedik városunkban, ők kétkezi munkával gondozzák a szőlőket, finom nedűket termelnek. Dalárdánk pedig dallal járul hozzá a szőlő- és borkultúra tradícióinak életben tartásához és népszerűsítéséhez – fogalmazott.

A zalakarosi programot este az egyik helyi étterem szervezésében báli mulatság koronázta meg.

Nótaszóból nem volt hiány Homokkomáromban sem, amelynek alsócsingai-hegyén egy fiatal házaspár, Tőtős Hortenzia és Kulik Gergely szervezett bor- és kultúrestet szombaton több helyi szőlősgazdával és a falu, a szomszédos Hosszúvölgy, Fűzvölgy és Magyarszentmiklós önkormányzatával összefogva. A második alkalommal megtartott Orbán-napi ünnepen a szentmise után számos programmal, köztük nyitott pincékkel, borkóstolással várták a vendégeket.

Zalakaroson Novák Ferenc locsolta Szent Orbán szobrát
Fotó: Gergely Szilárd / Zalai Hírlap

– Tavaly is sok embert vonzott a program, idén még többen érkeztek – mondta a házigazda házaspár, Tőtős Hortenzia és Kulik Gergely. – Amikor az Alsócsingai-hegyre költöztünk, célul tűztük ki, hogy a homokkomáromi borok visszakerüljenek a bortérképre. Nálunk is lehet finom fehér- és vörösborokat inni – jegyezték meg.

Az Alsócsingai-hegyen igazi közösségi összefogás alakult ki a szőlősgazdák közt, akik, mint a kanizsai Ódor Zoltán, a sok munka mellett azért az ünneplésre is szánnak időt.

– Hiába élek városon, mindig falusi maradok. Kisebb szőlőbirtokom van Homok­komáromban, nagyon szeretek itt lenni. Összetartó, jó barátságban élő közösséget alkotunk mi, gazdák, a hétköznapokban is segítjük egymást. Olyan értékek vannak itt, vidéken, amit a városban nem biztos, hogy megtalálnánk – fogalmazott a férfi.

A homokkomáromi ünnepet a gasztronómiai programok mellett táncos, énekes műsorszámok színesítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában