Finomságok

2019.05.18. 15:30

Kékszalag és Vihar előtt – Fantasztikus italkülönlegességek a Balatonról

Kékszalag és Vihar előtt – két színes és ízes ital. Előbbi a Balaton koktélja: Novák Dániel kreációja, utóbbi pedig a Balaton kávéja: Váradi Anett frissítő itala.

Keszey Ágnes

Málnás, tonikos, hideg kávéitalt készített Váradi Anett, ez lett a Balaton kávéja, mely a Vihar előtt nevet kapta

A két italt a Balatoni Kurzusok programsorozata keretében szervezett Balatoni Barista és Koktél Bajnokságon választották ki, melyet a napokban tartottak Gyenesdiáson. A rendezvénynek „A Darnay. Pince, rendezvénypajta és piknikkert” adott otthont, mely arról is nevezetes, hogy ez a térség legrégebbi, sőt a Kárpát-medencében is szinte egyedülálló boronapincéje. Felfedezője és megmentője, dr. Darnay-Dornyai Béla tudós állítólag úgy emlegette, hogy ez az épület „még látta a menekülő törököket” – hiszen a mestergerendán olvasható évszám szerint 1644-ben épült. Ennyi történelmi kitérő után térjünk vissza a jelenkorba. A baristaversenyen háromféle kávét kellett elkészítenie a versenyzőknek: eszpresszót, cappuccinót – melyek szépen díszített tejhabja lenyűgözte közönséget – és saját készítésű kávéitalt. Ezek közül választotta ki a háromtagú zsűri a Balaton kávéját. Nemcsak forró, hanem hideg kávéitalokat is kóstoltak a bírálók és a közönség.

A versenyzők és bírálók körében középen Somogyi Zoltán szervező, mögötte Kelemen Helmut zsűrielnök Fotók: A szerző

– Hét barista és öt koktélkészítő mérkőzött meg. Jó és finom italokat kóstoltunk, találkoztunk meglepő dolgokkal is. Az érdeklődés mutatja, hogy van igény a minőségi kávéra és a minőségi koktélokra. Érzem a fejlődést a tavalyihoz képest. Elhagyták a hagyományos dolgokat és voltak bátor kombinációk, például a rozmaring vagy a málna felhasználása. Megjelenésben is nagy a fejlődés: nem a sztenderd poharak kerültek elő, láttunk kelyhet, kristálypoharat. Rengeteget készültek a versenyzők, időráfordításban, kreativitásban, alapanyagban is nagyon sokat tettek bele – összegzett Somogyi Zoltán, a bajnokság ötletgazdája és főszervezője.

A versenyzőket és készítményeiket háromtagú zsűri bírálta: a zsűrielnök Kelemen Helmut séf, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete alelnöke, a Hungarikum Programirodát képviselő Bakó Mónika, Sáringer-Kenyeres Tamás, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat elnöke és Perna Andor technikai bíráló.

A Keszthelyen élő, Hévízen dolgozó Novák Dániel kreációja a Kékszalag,
mely idén a Balaton koktélja lett

– Bátrabban nyúlnak az alapanyagokhoz a versenyzők, és az ízvilág is kifinomultabb. Egyedi ízekkel találkoztunk, nem csak előre gyártott szirupokat használtak fel. Látszik a fejlődés, szoros volt a verseny – adott értékelést lapunknak a zsűrielnök, Kelemen Helmut, visszatekintve az elmúlt évekre is.

Arról is kérdeztük, milyen ízeket vártak a Balaton italaihoz.

– Fontos a frissesség, hogy megkívánja az ember, ha a tóparton vagy valamelyik kávézóban ül, és hogy visszaadja a balatoni élményt – összegezte a zsűrielnök.

Ezt a Balatonhoz gyakran járó, de jóval messzebb élő, Hajdúszoboszlóról érkezett Váradi Anett kreációjában, a Vihar előtt elnevezésű kávéitalban találták meg. A fiatal szakember egy cukrászdában dolgozik és barista végzettsége is van.

– Ez egy tonik alapú koktél. Az alsó réteg piros: ebben málnapüré és passiógyümölcs van. Erre kerül egy adag eszpresszó – ez a barna szín lassan folyik bele. Nekem a látvány azt juttatja eszembe, amikor a Balatonnál megy le a nap, de közben érkezik a vihar. A málna és a kávé nagyon jó ízharmóniában van egymással – mesélte Váradi Anett.

Málnás, tonikos, hideg kávéitalt készített Váradi Anett, ez lett a Balaton
kávéja, mely a Vihar előtt nevet kapta

A kávéitalok mellett az alkoholos koktélok készítői is versengtek. Ők nyomtatásban eddig meg nem jelent fantáziaitallal nevezhettek a versenyre, melyhez legfeljebb hét összetevőt használhattak fel. A maximum harminc centiliternyi koktélt csak ehető, fogyasztásra alkalmas alapanyaggal lehetett dekorálni. A Balaton koktélja a Kékszalag fantázianevű ital lett, melyet egy Keszthelyen élő, hévízi szállodában dolgozó bár­tender, Novák Dániel álmodott meg és készített el.

– A vitorlásverseny adott ihletet az ital elkészítéséhez. Azért kapott kék színt, hogy az ember asszociálni tudjon erre. Összetevőkben próbáltam a Balatonhoz kötődő alapanyagokat használni. A keszthelyi egyetem, a Georgikon pincészetének 2017-es ­Castellum Cuvéé gyöngyözőbora az egyik. Nyárias, frissítő ízként citromos vodka, baracklikőr és citrus került bele, valamint a Blue Curacao, mellyel színt és narancsos ízvilágot kapott a koktél – mutatta be az italt ­Novák Dániel.

A verseny megrendezésével több céljuk volt a szervezőknek. Egyrészt, hogy a minőségi italfogyasztást elterjesszék a régióban mind a kereslet, mind a kínálat oldaláról, valamint hogy tanulási és fejlődési lehetőséget biztosítsanak a fiatal szakembereknek s élményeket a közönségnek. A Balaton kávéját és a Balaton koktélját pedig – csakúgy, mint az elmúlt években – több vendéglátóhely fogja kínálni, így aztán Vihar előtt és Kékszalag is várja a tónál élőket s nyaralókat – italban is tükröz­ve a balatoni színeket, ízeket, élményeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában