Megünnepelték a jubileumot

2019.05.05. 07:00

Húsz éves a bocföldei közalapítvány

A községben élők részvételével az általános iskola hangulatos aulájában ünnepelte szombaton délután húsz éves fennállását a „Bocföldéért” Közalapítvány.

Arany Horváth Zsuzsa

Gyuk Zoltán, kuratóriumi tag, Lendvai Miklós polgármester, Heller Józsefné elnök, dr. Czipóth Magdolna elnökhelyettes, Sümeghy Izabella kuratóriumi tag, Csiszler Ilona felügyelő bizottsági elnök és Hellerné Vizsy Rita kuratóriumi tag Fotó: Katona Tibor

Forrás: Zalai Hírlap

Fotó: Katona Tibor

A kezdetek

A szervezet valójában a környékbeliek és Zala számára is nehéz és szomorú eseményt fordított pozitív történetté. Emlékezetes, hogy 20 évvel ezelőtt zajlott le a nagylengyeli-gellénházai gázkitörés, amely megoldandó vészhelyzetet eredményezett. A környező községek a történtek után mintegy fájdalomdíjat kaptak, Bocfölde 3 millió forintot. Ebből, dr. Czipóth Magdolna háziorvos javaslatára 1 millió forintot szánt az önkormányzat a közalapítvány létrehozására, amelynek tagjai a falu élhetőbbé tételére vállalkoztak.

Gyuk Zoltán, kuratóriumi tag, Lendvai Miklós polgármester, Heller Józsefné elnök, dr. Czipóth Magdolna elnökhelyettes, Sümeghy Izabella kuratóriumi tag, Csiszler Ilona felügyelő bizottsági elnök és Hellerné Vizsy Rita kuratóriumi tag Fotó: Katona Tibor / Zalai Hírlap

Visszaemlékezés

Minderről a szombati, kulturális műsorral, vetített képes visszaemlékezéssel és kiállítással jelentkező ünnepségen Lendvai Miklós polgármester és Heller Józsefné, az alapítvány kuratóriumának elnöke számolt be a közönség előtt. Az alapítvány áldozatos munkáját és az együttműködést méltatta hozzászólásában Kovács Kálmán, a bocföldei roma önkormányzat vezetője, aki köszönet mondott a partnerségért, a közös ügyek összehangolt megoldásáért. A visszatekintésből kiderült, a közalapítvány vonzóvá, barátságossá, gazdag közösségi rendezvények színterévé tette a települést, azon túl, hogy a falufejlesztéshez 36 millió forinttal járult hozzá az önkormányzat támogatása révén.

A közalapítvány „keze”, pontosabban a falu díszpolgára és egyben kuratóriumi tag, Horváth Tibor munkája ( ma már nincs az élők sorában) van a székelykapu felállításában. (A kapu ma már csak képeken látható.) Az alapítvány 12 millió forinttal járult hozzá a kultúrház felújításához, részt vett a pihenőpark kialakításában, faluköszöntő táblákat készített, 2,4 millió forintból valósította meg a Pitvart, 2,3 millió forintért vásárolt rendezvénysátrat Sárhidával együtt, felújította a temető melletti keresztet, az első világháborús emlékművet, parkosított, létrehozta a Ciklámen Tánccsoportot és annak utánpótlását, hírlevelet jelentet meg, sütő-főző tanfolyamot indított, részt vett a parlagfűgyűjtésben, egészségügyi előadássorozatot szervezett, adventkor, karácsonykor és az idősek napján is lehetett rá számítani.

Kirándulások, szavalóversenyek, szűrőprogramok,közbiztonsági fórum, gyerekjátékok vásárlása szegélyezi 20 éve tartó útjukat. A szombati ünnepségen az alapítvány aktivistái, az önzetlen munkákat, ötleteket segítők, összesen harmincan, elismerő oklevelet vehettek át. Az elmúlt húsz év szép emlékeit megidéző tárlatot dr. Czipóth Magdolna megnyitója után tekintették meg az egybegyűltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában