Túl korán vált agresszorrá

2019.05.23. 14:00

Erőszak az iskolában: egy fiú brutálisan bántalmazza a fiatalabbakat Kanizsán

Vajon mi visz rá arra egy 17 éves fiatalt, hogy a nála kisebbeket barbár módon alázza?

Horváth-Balogh Attila

Roni és édesapja, Németh Viktor a legnagyobb közösségi portálon keringő egyik videót mutatja. Ez nem Roni esetéről készült, hanem másikról, de több ilyen is van Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Szülőktől és gyerekektől származó információink szerint mostanában egy 17 éves fiú tartja félelemben Nagykanizsán a nála fiatalabbakat: nyilvánosan, a kortársak előtt megszégyeníti, megalázza őket, s lehet örülni, ha ezt csak verbálisan teszi. Nemrég ugyanis eltörte egy nyolcadikos srác, Németh Roni orrcsontját, s úgy tudjuk, ez a fajta brutalitás nem áll távol tőle. Az esetről videó is készült („hősünk” szereti magát így mutogatni, több ilyen felvétel is kering a Facebookon), melyen az látható, hogy egy fekete, kapucnis pulóvert viselő gyerek egy társasház falához szorítja a későbbi áldozatot, majd kiperdíti a füves szabad térre. Elindul felé és leken neki egy irdatlan nagy pofont. Valaki csitítja, a karjával odébb tolja a fekete pulcsist, miközben Roni a sajgó arcát fogja a kezével. Ekkor odamegy hozzá fehér, szintén kapucnis pulóverben az előbb említett 17 éves fiú, és a gyerek fejét megmarkolva, lefelé tolva lendületből orrba rúgja a térdével. Roni ezt követően a földre kerül és fájdalmasan jajgat, sír: eltörött az orrcsontja. A történtek után édesapjával, Németh Viktorral vállalta a nyilvánosságot lapunkban azért, hogy a brutális verés ne maradhasson megtorlás nélkül – reményeik szerint e cikk talán segíthet abban, hogy valaki végre megálljt parancsoljon a verekedős fiúnak.

– A fiú, aki megvert, az egyik osztálytársam barátja volt, ő is mutatott be neki – idézte fel a 8. osztályos Roni. – Később szintén az osztálytársammal üzent, hogy állítólag én szidtam az anyját (ami nem igaz), ezt meg akarja beszélni velem és találkozzunk Nagykanizsán, a Berzsenyi lakótelepen. A „beszélgetésből” orrcsonttörés lett…

Roni és édesapja, Németh Viktor a legnagyobb közösségi portálon keringő egyik videót mutatja. Ez
nem Roni esetéről készült, hanem másikról, de több ilyen is van Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Roni édesapja elmondta: mivel fia bántalmazója már nem tanköteles, iskolába se jár. Viszont mégis az oktatási intézmények, főleg az általános iskolák körül látni állandóan, ahol rettegésben tartja a 3-4 évvel fiatalabb fiúkat és lányokat is.

– Egyértelmű, hogy ennél a gyereknél nem stimmel minden, épeszű ember ilyet nem csinál, pláne a nála kisebbekkel – jelentette ki Németh Viktor. – A történtek során nem csak ketten voltak a helyszínen, másokat is odahívott, nézzék meg, mennyire kemény, ezért is készülhetett videofelvétel a szadizmusáról, ami keringett a Facebookon. Hozzáteszem, nem ez az egyetlen, én 8-10 ilyenről tudok… Tehát az egész arról szól, hogy megmutassa a külvilágnak, mennyire „menő” és milyen „kemény” gyerek. Erre lehet következtetni abból is, hogy aki a felvételt készíti, mindig jóval hamarabb elindítja a mobiltelefon kameráját, amibe ez a gyerek meg a haverjai bele is bámulnak, tehát tudják, hogy ami történik, rögzítve lesz. Ezért gátlástalanul megszégyenít, megver másokat, s amint a fiam esete mutatja, az sem érdekli, ha maradandó károsodást okoz nekik nemcsak fizikálisan, hanem lelkileg is. Az eset 2 hónappal ezelőtt történt, azóta Roni nem mer sötétedés után az utcára menni, és pszichológushoz kell járnom vele.

Magától értetődő módon Roni édesapja feljelentést tett a rendőrségen.

– Remélem, hogy az elkövetőt nem sokáig engedik az utcán kószálni, mert előbb-utóbb valakit meg fog ölni – jelentette ki Németh Viktor. – Én a történtek után nem nyugszom addig, amíg börtönbe nem kerül.

Kerestük az ügy kapcsán a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatát is, ahonnét azt a választ kaptuk: folyamatban lévő ügyről van szó, melyről a nyomozás érdekeire tekintettel nem áll módjukban információt adni. Tájékozódtunk a bántalmazó fiú ismeretségi körében, ott kivétel nélkül megerősítették, hogy a gyereknek valóban igen rossz híre van a városban, tényleg szokott másokat zaklatni, tettlegesen is bántalmazni. Felmerül a kérdés: mi okozza, okozhatja a gátlástalanságát, brutalitását?

– Az ilyen mértékű agresszivitás hátterében komoly identitásproblémák húzódhatnak meg – hallottuk Dóber Valéria pszichológus-tanártól, aki általánosságban szólt a jelenség hátteréről. – Köztudott, hogy serdülőkorban mindenki arra törekszik, hogy megtalálja az önazonosságát, az identitását. Ha az illető családi gondokkal küszködik, például csonka családban nő fel, feldolgozatlan gyermekkori traumákat hordoz magával vagy rosszul szocializálódik, negatív tanulási mintákat sajátít el, akkor ez az identitáskeresés félrecsúszhat és ilyen, szélsőségesen rossz irányba is mehet. Az identitáskeresés része lehet, hogy a verésekről videókat készíttet, amelyek aztán felkerülnek a világhálóra, s azt a célt szolgálják, hogy a saját közösségében „valakivé” váljon, még akkor is, ha ez az identitáskeresés torz útja. A kamaszok és a gyerekek sajnos fogékonyak erre, sokakat vonz, hogy „Youtube-sztárrá” váljanak bármi áron, és minél több lájkot vagy kattintást gyűjtsenek be, mert annál népszerűbbnek érzik magukat. S bármilyen furcsán hangzik, de a fiú által mutatott agressziónak lehet önvédő szerepe is. Ha ugyanis valaki az erős frusztrációit, érzelmi, indulati gondjait magában tartja, az öngyilkossághoz vezethet. Az viszont, hogy a belső feszültségeit máson vezeti le, pont az ilyen önsorsrontó cselekedetektől mentheti meg az érintettet. S az is fontos momentum, az agresszív személyiség a genetika vonalán mit örökölt…

A szakember hozzátette: biztos benne, hogy fel lehetne tárni, hol csúszott félre ennek a 17 éves fiúnak az élete. Megjegyezte: az agresszív viselkedés kialakulásában azoknak is szerepük van, akik a helyszínen elkészítik ezeket a videókat, s azoknak is, akik lájkolják. No meg, akik jelen vannak a gyerekveréseknél és semmit sem tesznek ellene…

– A felnőtté válásnak része kell, hogy legyen: mindig tudjuk hol a határ, meddig szabad szó nélkül tűrni, engedni valamit – jelezte a szakember.

Információink szerint amúgy a bántalmazó fiatalember letenyei, de nem sokat van otthon, többnyire Nagykanizsán tartózkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában